- Europa er som å gå på ueksploderte landminer

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og slik kan det komme til å være i måneder, og kanskje år, fremover. Les hvorfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Markedsuroen raser fortsatt. Etter en halv times handel tirsdag var hovedindeksen på Oslo Børs ned over 4 prosent. Nikkei-indeksen endte ned nesten like mye, etter et bredt fall på de asiatiske børsene før åpning i Europa. Også valuta og rentemarkeder er sterkt preget av flukt fra risiko.

- Europa er som å gå på landminer som ennå ikke har eksplodert. Investorer selger aksjer og justerer sine posisjoner på bekymringer om europeisk gjeld, sier strateg Fumiyuki Nakanishi i SMBC Friend Securities i Tokyo til Bloomberg News.

Stor usikkerhet
Handelsbankens makroanalytikere Knut Anton Mork, Shakeb Syed og Nils Kristian Knudsen skriver i sin morgenrapport at markedsbevegelsene fortsatt er volatile, men ikke lenger énsidig negative.

Både Tyskland og Frankrike annonserer budsjettinnstramninger, mens IMF formaner Spania til å gjennomføre dyptgripende forandringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke desto mindre får vi inntrykk av at et nytt fotfeste nå kanskje er i sikte og at den enorme nervøsiteten nå etter hvert kan dempe seg. Imidlertid er situasjonen vanskelig å bedømme, skriver Handelsbankens analytikere.

- Selv om den overhengende risikoen for mislighold eller restrukturering av noen lands offentlige gjeld nå må være avverget, kommer vi ikke utenom at den framtidige utviklingen fortsatt er usikker, skriver anlaytikerne.

Kan vare lenge
Handelsbankens analytikere er forberedt på at situasjonen vil være uklar i lang tid fremover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det vil kunne ta månedsvis, for ikke å si årevis, før vi får klarhet i hvorvidt denne situasjonen kommer under kontroll eller vil innebære nye påkjenninger, skriver Mork, Syed og Knudsen.

De peker på «minst fire usikkerhetselementer»:

  • De midlene som nå er satt til side, kan ennå vise seg utilstrekkelige selv om alle de annonserte innstrammingene blir iverksatt.
  • Om de kommitterte midlene faktisk skal settes inn, kan det vise seg vanskelig å reise dem i obligasjonsmarkedet. Med andre ord kan kredittverdigheten svikte selv for land som i dag anses som sikre, som Tyskland og Frankrike.
  • De annonserte innstrammingene kan vise seg politisk umulige på grunn av streiker, uro eller regulære regjeringsskifter. Merkels svekkede politiske stilling i Tyskland kan også en dag sette Tysklands målbevissthet på prøve.
  • Endelig kan innstrammingstiltakene medføre så store påkjenninger for privat sektor at enda en ny krise kan komme.

- Det siste kan vi kanskje si vi fikk en forsmak på i går, da den spanske sentralbanken tok over CajaSur. Analytikere hevder at flere slike tilfeller ligger på horisonten, og da må vi jo spørre oss selv hvor mange redningsaksjoner den spanske staten har råd til, skriver Handelsbankens analytikere.

Les også børskommentaren: - Det blir et helvete

De peker også på at interbankmarkedet i alle relevante valutaer fortsetter å stramme seg til og at det private obligasjonsmarkedet i Europa har hatt sin dårligste måned siden finanskrisen.

Les også:
Kraftig børsfall i Japan
- Regimeskifte for dollaren
Svensk ledighetssjokk