Borgen fratatt materiale i Aserbajdsjan

Journalisten og filmskaperen Erling Borgen ble fratatt alt materialet etter en reportasjetur i Aserbajdsjan. Han frykter for sine kilders sikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Alle opptak, alle kontakter og alle opplysninger ble tatt fra meg. Jeg synes dette er et dramatisk anslag mot internasjonal, fri journalistikk, sier Borgen til NRK.

Han var i Aserbajdsjan sammen med Helsingforskomiteen for å lage en dokumentar om Eynulla Fatullaijev, en aserbajdsjansk journalist og redaktør som er blitt rettsforfulgt i hjemlandet.

– Dette er et så brutalt regime at vi hadde tatt våre forholdsregler før turen, sier Borgen, som klarte å smugle med seg et lite opptak av Fatullaijev hjem til Norge.

– For meg gikk det bra, men jeg er bekymret for dem som er igjen i Aserbajdsjan, jeg er hjemme i Norge og trygg, sier Borgen.

Han har kontaktet Utenriksdepartementet, som ifølge NRK skal se på saken etter å ha hørt Borgens forklaring.

Eynulla Fatullaijev er redaktør for den uavhengige, russiskspråklige avisen Realnij Azerbaijan, samt en aserbajdsjanskspråklig avis.

Organisasjonen Reportere uten grenser har flere ganger fordømt myndighetene i Aserbajdsjan for brudd på pressefriheten. (©NTB)

Personvernpolicy