–135 milliarder euro til Hellas over tre år

Tysklands regjeringssjef Angela Merkel har vanskeligheter med det tyske bidraget til EUs hjelpepakke til Hellas. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Tysklands regjeringssjef Angela Merkel har vanskeligheter med det tyske bidraget til EUs hjelpepakke til Hellas. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lånepakken fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) blir på 45 milliarder euro per år i tre år, til sammen 135 milliarder euro, ifølge Tysklands næringsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Hellas’ økonomiske krise
• En gjeld på 2.400 milliarder kroner og et underskudd på statsbudsjettet på 12,7 prosent i 2009 har brakt Hellas opp i et voldsomt økonomisk uføre.

• Krisen har satt hele samarbeidet blant de 16 landene i EUs eurogruppe, som har felles valuta- og pengepolitikk, på prøve.

• Den greske nasjonalforsamlingen har vedtatt innstrammingstiltak på 40 milliarder kroner for å imøtekomme eurosonens krav om å bedre statsfinansene.

• Høyere merverdiavgift, økt skatt på tobakk og alkohol, en ny skatt på luksusvarer og frys i pensjonsutgiftene er blant tiltakene.

• Landene i eurosonen og IMF ble tidligere i april enige å stille kriselån på opptil 45 milliarder euro – 335 milliarder kroner – til disposisjon for Hellas. Den greske regjeringen ber nå om den økonomiske hjelpepakken settes i verk.


(Kilder: NTB)

135 milliarder euro tilsvarer over 1.000 milliarder norske kroner, mer enn et norsk statsbudsjett.

Foreløpig utgjør Tysklands del av pakken 8,4 milliarder euro, cirka 67 milliarder kroner, men andelen kan bli større, ifølge næringsminister Rainer Brüderle.

– Jeg kan ikke utelukke at det blir et høyere bidrag, sa Brüderle i den brasilianske millionbyen São Paulo onsdag.

Haster

Forbundskansler Angela Merkel sa onsdag ettermiddag etter et møte med IMFs sjef Dominique Strauss-Kahn i Berlin at forhandlingene om en hjelpepakke for Hellas må intensiveres.

– Det er fullstendig klart at forhandlingene med Hellas’ regjering, EU-kommisjonen og IMF må akselereres, sa Merkel.

Hun understreket igjen at Tyskland vil hjelpe Hellas og stabilisere eurosonen, men understreket igjen at Hellas må inngå klare forpliktelser som forutsetning for bistanden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et krevende program, kalte Merkel det konsolideringsprogrammet Hellas må gå med på.

– Tyskland vil yte sitt bidrag for å sikre euroen som helhet, tilføyde hun.

Strauss-Kahn ble spurt om han regner med at Hellas vil tilbakebetale lånene det får.

– Det har ennå ikke vært noe program fra IMF som ikke er blitt tilbakebetalt, svarte han.

Nøler

Forbundskansler Merkel har til nå ikke villet være konkret når det gjelder hvilke beløp Tyskland må ut med for å bistå Hellas.

Det skyldes både en utbredt mistillit i befolkningen til hvor det vil bli av pengene etter at grekerne har fått dem, kombinert med det forestående delstatsvalget i Nordrhein-Westfalen 9. mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Taper Merkels kristeligdemokrater makten i delstaten, kan det føre til at hun og koalisjonspartneren FDP også mister flertallet i Forbundsrådet, den forsamling som må godkjenne alle nye tyske lover etter at de er vedtatt av Forbundsdagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre tall

Tyske parlamentarikere oppga etter samtaler med Strauss-Kahn lavere beløp på hjelpepakken for Hellas enn næringsminister Brüderle opererte med i Brasil.

– Mellom 100 og 120 milliarder euro, sa Jürgen Trittin, parlamentarisk leder for De grønne, etter et møte med Strauss-Kahn og sjefen for Den europeiske sentralbanken ECB, Jean-Claude Trichet.

Thomas Oppermann, framtredende representant for sosialdemokratene på samme møte, oppga at pakken ville ligge på 120 milliarder. Strauss-Kahn selv nektet å oppgi spesifikke tall.

– Situasjonen er dramatisk. Trichet og Strauss-Kahn etterlot ingen tvil om det, sa Oppermann.

Tviler på tilbakebetaling

Tyskland kommer trolig aldri til å se igjen pengene som blir lånt til det gjeldstyngede Hellas, sier en framtredende tysk økonom.

På spørsmål fra radiokanalen MDR om Tyskland kan regne med å få igjen pengene, svarer Hans-Werner Sinn, som er sjef i det velrenommerte Ifo-instituttet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ærlig talt er svaret nei.

Hellas kommer ikke til å være i en posisjon til å gjennomføre de nødvendige innsparingstiltakene og kommer etter hvert til å be Tyskland ettergi gjelda, mener han.

Sinn advarte samtidig om presedensen det vil skape for andre euroland om Hellas blir reddet.

Kommentaren vil trolig fyre opp under den omfattende motstanden i Tyskland mot å redde Hellas ut av vanskene sine. I den siste meningsmålingen sier 65 prosent av de spurte at de er imot å gi Hellas lån. (©NTB)