Goldman Sachs: – Vi tjente på boligkrakket

Goldman Sachs konsernsjef Lloyd Blanfein. Foto: Scanpix
Goldman Sachs konsernsjef Lloyd Blanfein. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere sjefer i den skandaleombruste amerikanske storbanken Goldman Sachs skrøt av hvor mye banken tjente mens boligmarkedet i USA var i ferd med å kollapse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser en rekke e-poster som banken har offentliggjort.

I e-postene beskrives i detalj hvordan investeringsbanken profitterte på boligkrakket, skriver BBC.

E-postene kan stå i motsetning til bankens påstand om at den tapte 1,2 milliarder dollar på finanskrisen.

Les også: - Noe av det mest grisete jeg har opplevd

Tapte – og tjente

– Selvfølgelig kunne vi ikke vri oss unna boliglånskaoset, vi tapte penger, men så tjente vi mer enn vi tapte på grunn av shortsalg, skrev Goldman Sachs konsernsjef Lloyd Blankfein

i en e-post i 2007.

Les også: Amerikansk banksjef kan få gigantbonus

Short-handel betyr å låne aksjer for å selge dem på børsen, med plikt til å kjøpe dem tilbake senere. Dersom kursen har falt, tjener man på handelen.

Den amerikanske senatoren Carl Levin sier at banker som Goldman Sachs i ren egeninteresse markedsførte «risikable systemer som bidro til å utløse finanskrisen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Granskes

E-postene er en del av over 20 millioner dokumenter som er blitt overlevert til en underkomité i Senatet, ledet av Levin, som skal granske storbankens opptreden under finanskrisen.

Det amerikanske kredittilsynet SEC har anklaget Goldman Sachs for å ha svindlet mange av sine lånekunder. Også det britiske finanstilsynet FSA gransker konsernet.

En talsmann for Goldman Sachs mener imidlertid at Levin har trukket fram et tilfeldig utvalg e-poster blant de mange dokumentene.

– Det er bekymringsfullt at underkomiteen ser ut til å ha trukket en konklusjon allerede før det er holdt en høring om saken, sier talsmann Lucas van Praag.