Meny

Goldman Sachs: – Vi tjente på boligkrakket

Goldman Sachs konsernsjef Lloyd Blanfein. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere sjefer i den skandaleombruste amerikanske storbanken Goldman Sachs skrøt av hvor mye banken tjente mens boligmarkedet i USA var i ferd med å kollapse.

Det viser en rekke e-poster som banken har offentliggjort.

I e-postene beskrives i detalj hvordan investeringsbanken profitterte på boligkrakket, skriver BBC.

E-postene kan stå i motsetning til bankens påstand om at den tapte 1,2 milliarder dollar på finanskrisen.

Les også: - Noe av det mest grisete jeg har opplevd

Tapte – og tjente

– Selvfølgelig kunne vi ikke vri oss unna boliglånskaoset, vi tapte penger, men så tjente vi mer enn vi tapte på grunn av shortsalg, skrev Goldman Sachs konsernsjef  Lloyd Blankfein

i en e-post i 2007.

Les også: Amerikansk banksjef kan få gigantbonus

Short-handel betyr å låne aksjer for å selge dem på børsen, med plikt til å kjøpe dem tilbake senere. Dersom kursen har falt, tjener man på handelen.

Den amerikanske senatoren Carl Levin sier at banker som Goldman Sachs i ren egeninteresse markedsførte «risikable systemer som bidro til å utløse finanskrisen».

Granskes

E-postene er en del av over 20 millioner dokumenter som er blitt overlevert til en underkomité i Senatet, ledet av Levin, som skal granske storbankens opptreden under finanskrisen.

Det amerikanske kredittilsynet SEC har anklaget Goldman Sachs for å ha svindlet mange av sine lånekunder. Også det britiske finanstilsynet FSA gransker konsernet.

En talsmann for Goldman Sachs mener imidlertid at Levin har trukket fram et tilfeldig utvalg e-poster blant de mange dokumentene.

– Det er bekymringsfullt at underkomiteen ser ut til å ha trukket en konklusjon allerede før det er holdt en høring om saken, sier talsmann Lucas van Praag.

(©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus