Meny

Venter normal flytrafikk torsdag

Et fly går inn for landing på flyplassen Heathrow utenfor London. Fire av fem fly i Europa gikk onsdag som normalt. (Foto: REUTERS / Toby Melville / SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire av fem fly i Europa gikk onsdag som normalt, og torsdag vil hele flytrafikken trolig være i gjenge igjen, melder den europeiske luftfartskontrollen Eurocontrol.

– Det er ventet at nesten 100 prosent av all flytrafikk i Europa vil gå som normalt i morgen, opplyste Eurocontrol i en pressemelding onsdag kveld.

Se video: Kjørte inn i asketåken

Onsdag fikk om lag 22.500 fly ta av eller lande på europeiske flyplasser, mot normalt 28.000, opplyste organisasjonen. Det er rundt 80 prosent av flytrafikken.

– Så å si hele det europeiske luftrommet under 20.000 fot er åpent, og flytrafikken vil bli forsøkt avviklet i henhold til rutene selv om det er noen restriksjoner i enkelte områder fortsatt, sier Eurocontrol.

100.000 innstilte avganger

Det betyr at trafikken på viktige knutepunkter som Kastrup i København, Heathrow utenfor London, Schipol-flyplassen i Amsterdam, Charles de Gaulle ved Paris og flyplassene i Frankfurt og München vil gå som normalt i den grad flyselskapene klarer å avvikle sine flyavganger etter oppsatte ruter.

Se video: Norske elever i vulkan-drama

I Sverige og Finland var deler av luftrommet fortsatt stengt onsdag formiddag, men ble gradvis åpnet. Ved 14-tiden kom trafikken i gang ved Arlanda flyplass utenfor Stockholm.

Ifølge Eurocontrol har over 100.000 flyavganger blitt innstilt siden 15. april, da askeskyen fra vulkanutbruddet på Island nådde Europa.

– Ingen overreaksjon

Det har påført flyselskapene et tap på over 10 milliarder kroner, anslår Den internasjonale luftfartsorganisasjonen (IATA).

– Inntektstapet for flyselskapene er hittil på 1,7 milliarder dollar, heter det i en pressemelding fra IATA.

FNs vulkanekspert Henri Gaudru mener det likevel var riktig å sette flyene på bakken, fordi det aldri er blitt gjennomført en grundig studie av askeskyers virkning på fly og jetmotorer.

Les også: Flyselskapene har tapt 10 milliarder

– I fraværet av troverdig kunnskap var det eneste man kunne gjøre å stanse flytrafikken. Dette var ingen overreaksjon, sier han.

Vulkansk ro

Islandske vulkanologer meldte onsdag at aktiviteten i vulkanen under Eyjafjallajökull nå er på et «ubetydelig nivå».

– Den eksplosive aktiviteten har sunket, og askeproduksjonen er mindre, sier Pall Einarsson, professor i geofysikk ved universitetet i Reykjavik.

Les også: – Vulkanen på Island sover ikke ennå

Han understreker imidlertid at vulkanen under Eyafjallajökull ennå ikke har falt i søvn, og at det er umulig å forutsi når utbruddet vil være over.

– De seismiske bevegelsene er kraftigere enn noensinne, forklarer han.

– Vi ser i øyeblikket ingen tegn på at det er i ferd med å gi seg, og vi kan ikke forutsi når utbruddet vil stanse, konstaterer han. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus