Vil endevende Europas bonde-milliarder

Varsler nye vilkår for bøndene: Lars Peder Brekk og Dacian Ciolos. Foto: Thomas Vermes
Varsler nye vilkår for bøndene: Lars Peder Brekk og Dacian Ciolos. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lars Peder Brekk har startet arbeidet med ny norsk landbrukspolitikk. Mandag fyrte EUs nye landbrukssjef Dacian Ciolos av startskuddet for kjempedebatt om EUs landbruks-milliarder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): EUs ferske landbrukskommissær Dacian Ciolos lanserte mandag denne uka en stor diskusjonsprosess der alle kan delta, om hvordan EUs landbrukspolitikk skal være etter 2013.

I dag utbetaler fellesskapet i EU 53 milliarder euro, 430 milliarder kroner, årlig i landbruksstøtte.

Når EUs sjuårige langtidsbudsjett utløper i 2013, skal en ny landbrukspolitikk være på plass.

Dagens landbruksstøtte utgjør hele 40 prosent av hele EUs budsjett.

Det skyldes at mesteparten av annen politikk som koster mye penger, ikke går over EUs felleskasse, men over medlemslandenes egne statsbudsjett.

Du kan bli med i bikkjeslagsmålet

Siden landbrukspolitikken i hvert av EUs 27 medlemsland styres fra Brussel, vekker den nye prosessen uro blant bøndene.

I EU er bikkjeslagsmålet for lengst i gang om landbruks-milliardene etter 2013. Mange vil ha dem bort. Den mektige landbruks-lobbyen kjemper som besatt for å beholde summene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les ønskene fra EUs landbruksorganisasjoner, Copa-Cogeca, til EUs nye landbrukspolitikk.

EU-landene er splittet i synet på offentlig støtte til landbruket. Våre naboland Sverige og Danmark står sammen med britene i ønsket om å få vekk mest mulig av den. Finland og Frankrike står mer på en «norsk» linje og ønsker sterk støtte.

- Jeg er beredt til å møte en krise på europeisk nivå framfor å godta en avvikling av den felles landbrukspolitikken...Jeg vil ikke la vårt landbruk dø, sa den franske presidenten Nicolas Sarkozy ifølge bloggen capreform.eu.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også DU kan blande det inn i debatten på en ny diskusjonsside EU-kommisjonen har opprettet. De inviterer alle til å komme med sitt syn her.

Millioner til stor-industri

I motsetning til norske statstilskudd går mye av EUs midler fra den felles landbrukspolitikk CAP, til gigantiske industriselskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For eksempel er sukkerfirmaet Tate & Lyle Storbritannias største mottaker av støtte, med 134 millioner euro i 2008.

Mye penger går blant annet til å subsidiere dumping-eksport av overskuddsvarer, noe som er svært omstridt. EU-eksport har blant annet tatt levebrødet fra lokale matprodusenter i u-land.

Sjekk EUs største støtte-mottakere på farmsubsidy.org

Ny stortingsmelding varslet

Her hjemme har landbruks- og matminister Lars Peder Brekk startet arbeidet med en stortingsmelding som skal legge opp til en ny landbrukspolitikk i Norge.

Dermed kan det gå mot jordskjelv for bønder både i EU og Norge.

Nylig møttes landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og Dacian Ciolos i Brussel. De ville ikke si særlig om samtalene til ABC Nyheter, som sto på gangen. Men ved siden av makten til dagligvarekjedene, var trolig reformen av politikken et tema for de to.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Trengs svære endringer

- Svære endringer må til, varslet landbrukskommissær Ciolos i en tale til EU-parlamentet mandag.

- Vi må styrke forbindelsen mellom landbrukets og forbrukernes forventninger, sa Ciolos, som vedgikk av EU har lagt opp til en for enhetlig politikk for de 27 landene.

- Hvert medlemsland har ulike regioner, kulturer og former for landbruk. Dette mangfoldet er en verdi som vi vil ha til å fungere, sa Ciolos.

Les hans tale her.

- Vi må innse at vi ikke lenger kan snakke om en enhetlig europeisk modell for landbruk. Men ikke misforstå: Å bevare mangfoldet betyr ikke at vi skal gjenopplive nasjonal politikk på bekostning av fellesskapets, slo Dacian Ciolos fast.