SAS-enighet med de ansatte

Administrerende direktør i SAS Mats Jansson. Foto: Scanpix
Administrerende direktør i SAS Mats Jansson. Foto: Scanpix

SAS er blitt enige med flyselskapets ansatte om årlige kostnadskutt på en halv milliard svenske kroner. Dermed er en av forutsetningene for en emisjon oppfylt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAS Group ble i natt enige med alle fagforeninger om de betingelser som hovedeierne stilte for å delta i den rettede emisjonen. De nye kollektivavtalene ventes å gi årlige kostnadsbesparelser på rundt 500 millioner svenske kroner.

Totalt har SAS inngått avtaler med fagforeninger om 2,1 milliarder svenske kroner i 2009 og 2010. Det totale kostnadskuttprogrammet i Core SAS er nå oppe i 7,8 milliarder svenske kroner.

- Disse nye avtalene med fagforeningene er avgjørende for den pågående emisjonen, og forhandlingene har vært veldig intensive og konstruktive. Kostnadsbesparelser på 500 millioner i kollektivavtalen representerer et krafttak fra alle i SAS, sier SAS-sjef Mats Jansson i en kommentar.

Hard tone Avtalen innebærer lønnskutt, lavere pensjoner og innskrenkinger i andre goder, og det har vært en hard tone i forhandlingene:

Det utviklet seg til en ordkrig mellom de danske kabinansattes fagforening og deres norske og svenske kolleger i forbindelse med sparetiltak i det underskuddstyngede selskapet.

Den danske kabinforeningen CAU har blant annet krevd at kun dansk personell skal betjene flyvninger til og fra Københavns Kastrup-flyplass.

Bakgrunnen for det danske kravet er at det er langt færre innenriksflyvninger i Danmark enn ellers i Skandinavia, og at de kabinansatte mener de vil rammes ekstra tøft når selskapet skal kutte kostnader.

Les også: Giske advarer danske kabinansatte i SAS

Piloterstatning Samtidig truer det Svenske Pilotforbundet med å saksøke SAS for ikke å ha utbetalt erstatning på mellom 500 millioner og en milliard svenske kroner.

Det melder SVT Rapport tirsdag kveld, og viser til et overlevert brev til SAS og SAS´ eiere.

Bakgrunnen er en 17 år gammel avtale da SAS overtok selskapet Linjeflyg.

Pilotforbundet mener de har gått glipp av karrieremuligheter og erstatninger, da norske og danske piloter har kommet foran dem i karrierestigen.

Forbundet ønsker erstatning. Hvis ikke vil de starte en rettsprosess mot selskapet senest 15. april.

Spytter inn fem milliarder For ett år siden måtte SAS-eierne punge ut med seks milliarder svenske kroner i emisjon. Da forrige kvartalsrapport ble lagt frem, ble det kjent at de største aksjonærene spytter inn nye fem milliarder.

Les: SAS henter 5 mrd

Sjokktall fra SAS

Les også: Kan ha reddet SAS fra stupet

Personvernpolicy