Hellas lammes av generalstreik

Streikende blokkerer inngangen til et hotell i Aten, en passasjer venter forgjeves på flyplassen i Spata og havnen i Piraeus som er helt stoppet opp. Foto: REUTERS/Yiorgos Karahalis, Kostas Tsironis og AP/ Thanassis Stavrakis. Montasje: ABC Nyheter.
Streikende blokkerer inngangen til et hotell i Aten, en passasjer venter forgjeves på flyplassen i Spata og havnen i Piraeus som er helt stoppet opp. Foto: REUTERS/Yiorgos Karahalis, Kostas Tsironis og AP/ Thanassis Stavrakis. Montasje: ABC Nyheter.

Private og offentlig ansatte går torsdag sammen om generalstreik i Hellas i protest mot innstrammingstiltakene regjeringen har varslet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av greske arbeidere går til streik torsdag, i den andre slike protesten på to uker mot sosialistregjeringens plan for å løse landets gjeldskrise.

Regjeringsbygninger, offentlige sykehus og skoler skal stenge når mer enn en million mennesker blir kalt ut i streik og bedt om å slutte seg til gateprotester.

De vil slutte seg til greske skatteinnkrevere og søppeltømmere som allerede har vært i streik siden starten av uken.

Flyveledere vil tømme luftrommet over Hellas når de går fra jobb og ut i en streik som har blitt kalt av to mektige fagforeninger som har mer enn en million medlemmer.

Skip er ventet å forbli ved anker da sjømennenes fagforening slutter seg til protesten. Busser og trikker er heller ikke ventet å betjene Athen og byen Thessaloniki i løpet av dagen.

Fagforeningene raser over den sosialistiske regjeringens sparetiltak, som skal redusere det massive budsjettunderskuddet på 12,7 prosent og få kontroll over statsgjelden på nesten 300 milliarder euro.

Vold

Lignende protester fredag, da parlamentet vedtok regjeringens nøysomhetspakke, ble preget av vold da politiet støtte sammen med demonstranter.

Statsminister George Papandreou fikk støtte fra uventet hold onsdag, da lederen for landets arbeidsgiverforening fremmet støtte til sosialistregjeringens nøysomhetsvedtak.

«Mellom konkurs og resesjon er det ikke noe annet alternativ til undergangen» enn regjeringens vedtak, sier Dimitris Daskalopoulos til reportere.

Skatteøkningene og utgiftskuttene var «uunngåelige etter mange års forsømmelse», la han til, og fordømte demonstrantene som han sa beskyttet sine egne interesser på bekostning av landets.

- Spekulanter

Papandreou var i Washington tirsdag for å be USAs president Barack Obama om å slå ned på spekulanter som han sa forsøkte å undergrave landet mens det kjemper seg vei ut av krisen.

- Det er svært viktig å stabilisere internasjonale markeder og ikke tillate krisene som kan skje, slik som den som skjedde i Hellas, å bli brukt til å skape ytterligere destabilisering, enten av eurosonen eller verdens finanssystem, sa han.

Den greske økonomien, som er dypt preget av resesjon, kom i ytterligere problemer tirsdag da det nasjonale statistikkbyrået rapporterte at den årlige inflasjonsraten hoppet til 2,8 prosent i februar.

Arbeidsledigheten i Hellas ligger for øyeblikket over 10 prosent.

Personvernpolicy