Oljefondet dro inn 613 milliarder

Yngve Slyngstad leder Norges Bank Investment Management (foto: Scanpix).
Yngve Slyngstad leder Norges Bank Investment Management (foto: Scanpix).

- Verdiene har kommet raskere tilbake enn vi kunne forventet, sier oljefondsjef Yngve Slyngstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2009 var der beste året i oljefondets historie.

I løpet av året var avkastningen på hele 613 milliarder kroner, og fondets verdi steg til 2.640 milliarder kroner. Det tilsvarer en avkastning på 25,6 prosent.

Det ble tilført 169 milliarder kroner i nye midler til fondet i løpet av året.

- Utviklingen i 2009 må i likhet med 2008 i stor grad sees i lys av finanskrisen. Fondets langsiktige forvaltningsstrategi gjør at vi har kommet gjennom denne perioden på en god måte, sier oljefondsjef Yngve Slyngstad i en kommentar.

Normalisering ga penger i kassen
Fondets renteforvaltning hadde en meravkastning på 7,4 prosentpoeng mot en mindreavkastning på 6,6 prosentpoeng året før, sammenlignet med referanseporteføljen fastsatt av finansdepartementet. Fondet som helhet hadde en meravkastning på 4,1 prosentpoeng, mot en mindreavkastning på 3,4 prosentpoeng året før.

Fondet har imidlertid ennå ikke hentet inn tapene fra 2008.

- Verdiene har kommet raskere tilbake enn vi kunne forventet. Normaliseringen av deler av rentemarkedene som sluttet å fungere under finanskrisen, har bidratt til den sterke meravkastningen, sier Slyngstad.

I de internasjonale aksjemarkedene økte eierandelen til 1 prosent i løpet av 2009, fra 0,8 prosent et år tidligere. Eierandelen for Europa økte til 1,8 prosent fra 1,3 prosent.

Fondets aksjeandel var på 62,4 prosent ved utgangen av 2009.

Rapporterer hver dag
Blant de viktigste nyhetene fredag er at oljefondet nå kommer til å bli enda mer åpen i rapporteringen. Snart kommer det nemlig til å bli offentliggjort daglige tall for størrelsen på fondet, ifølge årsrapporten.

Markedsverdien på fondet økte med 365 milliarder kroner i løpet av året, én milliard kroner per dag. Fondets markedsverdi påvirkes av flere faktorer, som avkastning, tilførsler og valutaendringer. En sterkere kronekurs reduserte isolert sett fondets markedsverdi med 418 milliarder kroner, men endringene har ingenting å si for fondets internasjonale kjøpekraft.

Les også:

- Oljepengene brukes feil

Oljefondets sterke comeback

Oljefondet blir eiendomsspekulant

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus