Ber Stoltenberg beklage overfor kongehuset

Ber Stoltenberg beklage overfor kongehuset
Ber Stoltenberg beklage overfor kongehuset

KrF mener kongehuset fortjener en offentlig beklagelse etter bråket rundt kronprins Haakon og næringslivsutvalget til Trond Giske (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Næringsministeren satte kongehuset i en veldig krevende posisjon ved å be om kronprinsens deltakelse. Slike henvendelser er vanskelige å si nei til, sier KrF-representant Knut Arild Hareide til NTB.

Les også: Kronprinsen ut av utvalg

– Statsministeren må nå ta ansvar og gi kongehuset og kronprinsen en beklagelse. Det er det ryddigste, sier han.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ville onsdag ikke svare på kravet om en offentlig beklagelse, men understreket at han hadde en «god samtale» med kronprinsen på tirsdag.

Vil ikke svare

Kronprins Haakon svarte først ja til å delta i et næringslivsutvalg initiert av Giske. Utvalget skal i henhold til mandatet «dele erfaringer og kunnskap om ulike utviklingstrekk for norsk næringsliv og næringsstruktur i et internasjonalt perspektiv.»

Les også: – Stoltenberg godkjente ikke kronprinsverv

Utnevnelsen ble kraftig kritisert fra flere hold. Som følge av kritikken, valgte kronprinsen i samråd med næringsministeren å trekke seg fra utvalget tirsdag ettermiddag.

– Det er en klok og god løsning, sier Stoltenberg.

Giskes utnevnelse av kronprinsen ble ett av temaene da statsministeren møtte i Stortingets spørretime onsdag. Frps Harald T. Nesvik ville vite om Stoltenberg selv var orientert om utnevnelsen allerede i januar, men dette svarte ikke statsministeren på.

– Det er lang tradisjon for å ikke redegjøre for intern saksbehandling i regjeringen, sa Stoltenberg. Samme svar ble gitt i ulike tapninger da han ble grillet av pressen i Vandrehallen etterpå.

– Men næringsministeren har selv vært klar på at beslutningen var hans, og jeg er trygg på at den ble fattet på bakgrunn av de beste intensjoner, understreket Stoltenberg.

– Pinlig berørt

KrFs Knut Arild Hareide, som til daglig er leder av Stortingets transportkomité, mener Stoltenberg i stortingssalen framsto som pinlig berørt på vegne av sin næringsminister.

– Jeg velger å tro på statsministeren når han sier at det var Giske selv som fattet beslutningen om å invitere kronprinsen til utvalget. Men en regjerings beslutning er en regjerings beslutning, og statsministeren har det endelige ansvaret, sier Hareide.

Han medgir at det tidvis kan være en vanskelig balansegang for de kongelige å finne ut hva de kan og ikke kan engasjere seg i.

– Men her er det snakk om konstitusjonell ABC. Det er Trond Giske som sitter i Kongens råd, ikke kongehuset som sitter i Giskes råd, sier Hareide.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avviser at saken er pinlig for regjeringen, slik KrF-politikeren antyder.

– Men det er ikke bra at det skapes usikkerhet og strid om kongehusets rolle. Derfor er det en god løsning man nå har kommet fram til, sier han. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus