Mistenker leger for organisert sykmeldingsjuks

JUKS: Nav mistenker at det dreier seg om alvorlige regelbrudd for tre-fire leger de nå har under etterforskning. (Foto: Andreas H. Lunde / ABC Nyheter)
JUKS: Nav mistenker at det dreier seg om alvorlige regelbrudd for tre-fire leger de nå har under etterforskning. (Foto: Andreas H. Lunde / ABC Nyheter)

Nav har iverksatt gransking av flere leger, etter mistanke om det som kan være organisert juks med sykmeldinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har fokus på enkeltleger der vi har mistanke om at de bevisst sykmelder folk på feil grunnlag, altså systematiske regelbrudd, sier direktør for Nav kontroll og innkreving, Magne Fladby, til VG.

Han forteller at Nav har grunn til å tro at det dreier seg om alvorlige brudd for tre-fire leger de nå har under etterforskning. Sakene kan bli politianmeldt og straffeforfulgt. Legene risikerer også tap av legeautorisasjonen eller å bli midlertidig utestengt fra å praktisere for Nav.

Blant tidligere saker hvor leger har blitt tatt for å skrive ut falske sykmeldinger, har det vært tilfeller der innvandrergrupper og straffedømte har fått utskrevet falske legeattester.

Fladby ønsker ikke å kommentere hvorvidt de i sakene som nå er under gransking undersøker bestemte miljøer.

– Sakene vi bruker mest ressurser på, er der det kan være snakk om alvorlig svindel. Men det kan også være snakk om gråsoner, der legene rett og slett er snille eller for lemfeldige med regelverket. De blir også iblant lurt av pasientene, sier han. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy