Hvert syvende boliglån misligholdt

Illustrasjonsbilde: Scanpix
Illustrasjonsbilde: Scanpix

Rekordhøye 15 prosent av alle boliglån i USA ble ikke betalt i tide i fjerde kvartal. Men trenden kan være i ferd med å snu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Færre huslån i USA blir misligholdt og færre amerikanere slo seg selv personlig konkurs i fjerde kvartal, viser ferske tall.

- Vi vil trolig se begynnelsen på slutten på den bølgen av mislighold og konkurser som vi tidligere aldri har opplevd og som startet med subprime-problemene tidlig i 2007, fortsatte med at boblen sprakk i boligmarkedene i California og Florida på grunn av overkapasitet og den svake pantesikringen, og som kulminerte med en resesjon som så 8,5 millioner mennesker miste jobben, sier sjeføkonom Jay Brinkmann i Mortgage Bankers Association (MBA), en forening for boliglånbankene i en kommentar.

15,2 prosent mislighold
Mislighold for boliglån i bygninger med mellom ett og fire hjem var på 9,47 prosent i fjerde kvartal, en nedgang fra 9,64 prosent i tredje kvartal. Det var likevel langt høyere enn på samme tid i 2008, da var misligholdet på 7,88 prosent, ifølge MBA. Misligholdet er i undersøkelsen definert som boliglån med minst ett eller flere ubetalte avdrag over fristen.

Til sammenligning var 4,58 prosent av lånetakerne i en konkursprossess ved utgangen av kvartalet. 1,20 prosent av disse lånetakerne gikk konkurs i løpet av kvartalet.

Tilsammen var 15,2 prosent av alle boliglån i USA enten misligholdt eller i konkursforhandlinger ved utgangen av fjerde kvartal. Det er det høyeste tallet noensinne i MBAs undersøkelse.

Også antallet lån som er 90 dager eller mer på etterskudd satte ny rekord i USA i fjerde kvartal.

Bedring
Det er likevel positive tegn å spore. Antall lån som er 30 dager over tiden faller. Rekorden ble satt i jappetiden i andre kvartal 1985.

- Det fortsatte og store fallet i 30 dagersmisligholdet er et konkret tegn på at slutten på låneproblemene kan være i sikte. Normalt ser vi et hopp i det kortsiktige misligholdet av boliglån mot slutten av året på grunn av fyringskostnader, utgifter i forbindelse med julen og andre sesongmessige faktorer. Ikke bare fikk vi ikke det hoppet, men 30 dagersmisligholdet falt faktisk med 16 basispunkter fra 3,79 til 3,63 prosent, sier Brinkmann.

Kun tre ganger tidligere i historien har dette misligholdet falt mellom tredje og fjerde kvartal og aldri før har fallet vært så stort, påpeker han.

- Dette fallet er viktig fordi 30 dagers-misligholdet historisk sett har vært en ledende indikator for mer alvorlig mislighold og personlige konkurser. Når færre nye lån nå blir råtne, vil antallet alvorlig misligholdte lån og konkurser til slutt begynne å falle, sier Brinkmann som nå med spenning venter på å se om tallene ved utgangen av mars viser fortsatt bedring.

Hjelp
Fredag presenterte president Barack Obama et hjelpeprogram på 1,5 milliarder dollar for å hjelpe boligeiere som sliter med lån som følge av arbeidsløshet. Programmet skal også spesielt rette seg mot personer som bor i stater hvor de gjennomsnittlige boligprisene har falt med mer enn 20 prosent fra toppen.

Det gjelder statene Florida, California, Michigan, Arizona og Nevada.

Les også: Britisk gjeldskrise kan bli verre enn i Hellas
- Krisepakke reddet USA fra katastrofe
Obama lover økonomifokus

Personvernpolicy