Forbrukerkjøpsloven

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerkjøpsloven regulerer kjøp privatpersoner gjør hos profesjonelle selgere. Kjøpsloven gjelder for kjøp mellom privatpersoner og for kjøp mellom næringsdrivende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Se også

Reklamasjonsfrister
Les mer om hvilke frister som gjelder for reklamsjon.

Om forbrukerkjøpsloven
Les mer om dette temaet på Forbrukerrådets nettsider.

Mobiltelefon - dine rettigheter når feil oppstår
Les mer om dette på Forbrukerrådets nettsider.

Klageguide
Har du noe et produkt eller en tjeneste du vil klage på kan du bruke denne guiden.

Forbrukerkjøpsloven
Les hele loven på Lovdata.

Kjøpsloven
Les hele loven på Lovdata.

Loven kan ikke fravikes til ugunst for forbrukeren. Det viktigste for forbrukeren er at den gir bedre rettigheter ved reklamasjoner enn den gamle kjøpsloven.

I svært mange butikker har de ikke greie på hvilke rettigheter forbrukeren. Mange ganger avviser butikkene helt rettmessige krav.

Nedenfor skal vi gå igjennom de mest sentrale delene av forbrukerkjøpsloven, der vi også tar med de viktigste paragrafene.

Oversikt over loven
Dette er hovedkapitlene i loven. Alle lenkene går til Lovdata.

Hele loven
Kapittel 1. Innledende bestemmelser
Kapittel 2. Leveringen mv.
Kapittel 3. Risikoen for tingen

Kapittel 4. Tingens egenskaper, mangler mv.
Kapittel 5. Forsinkelse. Forbrukerens krav som følge av forsinket levering
Kapittel 6. Forbrukerens krav som følge av mangler ved salgsgjenstanden

Kapittel 7. Forbrukerens plikter
Kapittel 8. Avbestilling og retur

Kapittel 9. Selgerens krav ved kontraktsbrudd fra forbrukerens side
Kapittel 10. Fellesregler om heving og omlevering
Kapittel 11. Fellesregler om erstatning
Kapittel 12. Forskjellige bestemmelser

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sentrale forskrifter

Hva sier loven

Tekstene i loven er stor sett klare. Vi gjengir derfor tekst i kursiv som inneholder de viktigste bestemmelsene.

I kapittel 4 - §15 står hva som skal til for at varen har en mangel:

§ 15. Tingens egenskaper
Tingen skal være i samsvar med de krav til art, mengde, kvalitet, andre egenskaper og innpakning som følger av avtalen. Hvis det ikke følger noe annet av avtalen, skal tingen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • a) passe for de formål som tilsvarende ting vanligvis brukes til
  • b) svare til det som forbrukeren har grunn til å forvente ved kjøp av en slik ting når det gjelder holdbarhet og andre egenskaper
  • c) passe for et bestemt formål som selgeren var eller måtte være kjent med da kjøpet ble inngått, hvis selgeren har akseptert dette formålet eller forbrukeren ellers har hatt rimelig grunn til å bygge på selgerens sakkunnskap og vurdering
  • d) ha egenskaper som selgeren har vist til ved å legge frem en prøve eller modell
  • e) være pakket på vanlig eller annen forsvarlig måte som trengs for å bevare og beskytte tingen
  • f) være i samsvar med offentligrettslige krav som stilles i lovgivningen eller offentlig vedtak i medhold av lov på den tid kjøpet inngås, hvis ikke forbrukeren har til hensikt å anvende tingen på en slik måte at kravet er uten betydning
  • g) være fri tredjepersons rett i tingen, for eksempel eiendomsrett eller panterett. Likeså skal tingen være fri tredjepersons krav på å ha rett i tingen når dette bestrides, unntatt når kravet er klart ugrunnet.

§ 16. Mangel
Denne paragrafen bestemmer når tingen har en mangel. Dette listes oppslik: Dersom:

  • a) den ikke er i samsvar med ett eller flere av kravene i § 15
  • b) selgeren ved kjøpet har forsømt å opplyse om forhold ved tingen eller dens bruk som han eller hun burde kjenne til, og som forbrukeren hadde grunn til å regne med å få, dersom unnlatelsen kan antas å ha virket inn på kjøpet
  • c) den ikke svarer til opplysninger som selgeren i sin markedsføring eller ellers har gitt om tingen eller dens bruk, dersom selgeren ikke viser at opplysningene før kjøpet er rettet på en tydelig måte, eller at de ikke kan ha innvirket på kjøpet
  • d) nødvendige opplysninger om installering, montering, bruk, stell og oppbevaring ikke følger med tingen.

Første ledd bokstav c gjelder tilsvarende for opplysninger noen annen enn selgeren har gitt på tingens innpakning, i annonse eller annen markedsføring på vegne av selgeren eller tidligere salgsledd.

Forbrukeren kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe han eller hun kjente eller måtte kjenne til ved kjøpet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukeren kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe som har sin årsak i materialer som er levert av forbrukeren. Dette gjelder likevel ikke dersom selgeren på grunn av materialenes uegnethet burde ha frarådet bruken av dem.

§ 18. Tidspunktet for bedømmelsen av om det foreligger en mangel
Ved bedømmelse av om tingen har en mangel, skal det tidspunktet da risikoen går over på forbrukeren, legges til grunn, selv om mangelen først viser seg senere.

Hvis ikke noe annet bevises, skal en mangel som viser seg innen seks måneder etter risikoens overgang, formodes å ha eksistert ved risikoens overgang. Dette gjelder likevel ikke dersom formodningen er uforenlig med varens eller mangelens art.

Selgeren svarer også for en mangel som oppstår senere, dersom den skyldes kontraktsbrudd fra hans eller hennes side. Det samme gjelder dersom selgeren ved garanti eller på annen måte har påtatt seg ansvar for at tingen vil ha angitte egenskaper eller være egnet til vanlig bruk eller en særlig bruksmåte i et tidsrom etter leveringen. En garanti er rettslig bindende for garantigiveren på de vilkår som er fastsatt i garantierklæringen og i tilknyttet reklame.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her står det i det er en mangel at varen går i stykker innen 6 måneder, med mindre du selv er skyld i det. Etter at 6 måneder er gått må selgeren bevise at feilen skyldes feil bruk/unormal slitasje.

Et annet sentralt poeng i forbrukerkjøpsloven er rettigheter du har når det er feil med varen du har kjøpt. Dette blir beskrevet i kapittel 6. Her er de viktigste paragrafene:

§ 26. Forbrukerens krav ved mangler
Dersom det foreligger en mangel og dette ikke skyldes forbrukeren eller forhold på forbrukerens side, kan forbrukeren:

  • a) holde kjøpesummen tilbake etter § 28
  • b) velge mellom retting og omlevering i samsvar med §§ 29 og 30
  • c) kreve prisavslag etter § 31
  • d) kreve heving etter § 32
  • e) kreve erstatning etter § 33.

Forbrukerens rett til erstatning faller ikke bort ved at han eller hun gjør gjeldende andre krav, eller ved at disse ikke kan gjøres gjeldende. For andre feil ved selgerens oppfyllelse gjelder bestemmelsene om mangler så langt de passer. Partene kan avtale en annen løsning. Avtalefriheten gjelder likevel ikke for installeringsforpliktelser som inngår i salgsavtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

§ 27. Reklamasjon
Dersom det foreligger en mangel ved tingen, må forbrukeren innen rimelig tid etter at han eller hun oppdaget eller burde ha oppdaget den, gi selgeren melding om at han eller hun vil påberope seg mangelen (reklamasjon). Denne fristen for å reklamere kan aldri være kortere enn to måneder fra det tidspunkt da forbrukeren oppdaget mangelen.

Reklamasjon må senest skje to år etter at forbrukeren overtok tingen. Dersom tingen eller deler av den ved vanlig bruk er ment å vare vesentlig lengre, er fristen for å reklamere fem år. Dette gjelder ikke så langt selgeren ved garanti eller annen avtale har påtatt seg ansvar for mangler i lengre tid. Fristene etter første og annet punktum gjelder heller ikke dersom det foreligger en mangel etter § 15 annet ledd bokstav g.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reklamasjon kan i stedet fremsettes overfor den som etter avtale med selgeren har påtatt seg å avhjelpe mangler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis forbrukeren ikke reklamerer i tide, tapes retten til å gjøre mangelen gjeldende. Dette gjelder ikke dersom selgeren har opptrådt grovt uaktsomt eller for øvrig i strid med redelighet og god tro.

§ 28. Tilbakeholdsrett
Forbrukeren kan holde tilbake betalingen for å dekke krav som følge av mangelen, men ikke åpenbart mer enn det som vil gi betryggende sikkerhet for kravet.

§ 29. Retting og omlevering (avhjelp)
Forbrukeren kan velge mellom å kreve at selgeren sørger for retting av mangelen eller leverer tilsvarende ting (omlevering). Dette gjelder ikke hvis gjennomføring av kravet er umulig eller volder selgeren urimelige kostnader.

Ved avgjørelsen av om kostnadene er urimelige etter første ledd annet punktum, skal det særlig legges vekt på verdien av en mangelfri ting, mangelens betydning og om andre beføyelser kan gjennomføres uten vesentlig ulempe for forbrukeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om forbrukeren verken krever retting eller omlevering etter loven, kan selgeren tilby retting eller omlevering dersom dette skjer uten opphold. Dersom selgeren sørger for slik retting eller omlevering i samsvar med loven, kan forbrukeren ikke kreve prisavslag eller heving.

§ 30. Gjennomføring av avhjelp
Avhjelp skal skje uten kostnad og uten vesentlig ulempe for forbrukeren innen rimelig tid og uten risiko for at forbrukeren ikke får dekket sine utlegg av selgeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selgeren har ikke rett til å foreta mer enn to avhjelpsforsøk for samme mangel, med mindre det foreligger særlige grunner som gjør at ytterligere avhjelp er rimelig.

Hvis selgerens avhjelp vil medføre at forbrukeren i mer enn en uke vil bli avskåret fra å bruke tingen, kan forbrukeren kreve å få stilt en erstatningsgjenstand til rådighet for selgerens regning. Dette gjelder likevel bare hvis kravet fremstår som rimelig sett i forhold til forbrukerens behov og den kostnad eller ulempe som selgeren påføres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom det ikke foreligger en mangel, kan selgeren bare kreve betaling for undersøkelser som har vært nødvendige for å avgjøre om det foreligger en mangel, og betaling for reparasjon av tingen, dersom selgeren har gjort forbrukeren uttrykkelig oppmerksom på at han eller hun selv må dekke slike kostnader.

§ 31. Prisavslag
Dersom mangelen ikke rettes eller tingen omleveres i samsvar med §§ 29 til 30, kan forbrukeren kreve et passende prisavslag slik at forholdet mellom nedsatt og avtalt pris svarer til forholdet mellom tingens verdi i mangelfull og kontraktsmessig stand på leveringstiden.

Dersom særlige grunner taler for det, kan prisavslaget i stedet settes lik mangelens betydning for forbrukeren.

Forbrukeren kan ikke kreve prisavslag ved salg av brukte ting på auksjon hvor han eller hun har anledning til å være til stede.

Artikkelen fortsetter under annonsen

§ 32. Heving
I stedet for prisavslag etter § 31 kan forbrukeren heve avtalen, unntatt når mangelen er uvesentlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreligger det en mangel, kan forbruker som hovedregel kreve omlevering eller retting. Velger du å kreve retting og selgeren ikke klarer å rette feilen i løpet av to forsøk, eller innen en uke, kan du kreve prisavslag eller heve kjøpet. Bruker selgeren mer enn én uke for å rette feilen, og du godtar det, har du krav på at selger gir deg en erstatningsgjenstand inntil du får din egen reparert. Men her er det også en regel som sier at det ikke skal koste selgeren for mye verken i penger eller ulempe. Varer som de skal ha lånegjenstand på er blant annet mobiltelefon, tv, video og annen elektronikk.