- Jeg ble rundlurt av DnB Nor

Meglerhallen i Dnb Nor Markets (foto: Scanpix).
Meglerhallen i Dnb Nor Markets (foto: Scanpix).

Gründer Pål Udnes tjente først en formue. Så tapte han 24 millioner kroner på valutaveddemål på syv måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Baksetegründer Pål Udnes (49) fra Årnes i Akershus ble kjent da han ble millionær på å bygge om varebiler til syvsetere. I tillegg drev han med salg av motorsykler og kjøp og salg av eiendom. Fra 2003 til 2007 økte formuen hans fra 24 millioner kroner til 44 millioner kroner.

Så begynte han med valutaveddemål, og gikk på en kjempesmell. Udnes mener han ble rundlurt av DnB Nor og har saksøkt banken, skriver Dagens Næringsliv.

Thomas Midteide i Dnb Nor mener banken ikke har gjort noe galt.Thomas Midteide i Dnb Nor mener banken ikke har gjort noe galt.

- Jeg synes det er for galt at jeg skal miste alt jeg har av sparepenger. Jeg er snart 50 år og har slitt og arbeidet mye i alle år. Dette er det jeg har klart å klore inn de siste 20 årene. Nå er det borte, sier Udnes til DN. Udnes handlet i en rekke valutaer, inkludert britiske pund. Valutahandlene ble gjort gjennom DnB Nor. Ifølge DnB Nor gikk Udnes på større smeller i valutamarkedet og måtte ta tap både i 2006 og 2007, før det gikk helt galt i 2008.

- Tapet er helt vanvittig
Han kaller tapet er helt vanvittig, og forteller at han i ettertid er blitt gjort oppmerksom på at DnB Nor var motpart i valutatransaksjonene. Udnes sier til DN at han føler seg rundlurt av banken.

- Den personen i DnB Nor som jeg betegner som min beste venn her i verden, rådgiveren min, han er også min motpart i valutahandlene. Det er det som har gjort at jeg har kommet ille ut, mens banken har kommet særdeles godt ut av det, sier Udnes.

-DnB Nor har brutt sine plikter
Nå har Udnes saksøkt DnB Nor og krever at hans tap på nær 24 millioner kroner dekkes av banken.

Udnes' advokat beskylder banken både for å ha gjort mangelfulle undersøkelser knyttet til Udnes' erfaring med valutahandel og for ikke å ha undersøkt om valutahandlene var egnet for ham. Dermed har banken brutt både pliktene til finansiell rådgivning og kravet til god forretningsskikk, mener advokaten.

Aviser å ha gjort noe galt
DnB Nor avviser å ha gjort noe galt overfor Udnes, og sier Udnes har både langt og omfattende erfaring med valutahandel, og at han åpenbart kjenner til risikoen. Han har både realisert gevinst og tap tidligere, og kjenner åpenbart til risikoen sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i Dnb Nor.

Bankens advokat skriver i et sluttinnlegg at de aldri rådet Udnes til å plassere hele formuen sin i valuta, og advokaten hevder også at Udnes var kjent med at DnB Nor var motpart.

Les også: Kraftig nedgang i valutaspekulasjon

Råvaretrading: Veksten er helt eksepsjonell

Personvernpolicy