Meny

Nye EU-regler gir vekst i Østerdalen

Fra flathamra blikk i Østerdalen, til fin-elektronikk i EU: Daglig leder Wenche Wikan Ligård og utviklingssjef Bjørn Ligård i OS ID.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lite kjent hightech-bedrift i Østerdalen har spennende utsikter som følge av voksende krav til trygg mat i Europa.

(ABC Nyheter): Fra nyttårsskiftet innførte EU krav til elektronisk merking av alle lam som skal leve etter ni-månedersalderen og ikke slaktes.

I EU-landene griner bøndene over de nye kravene.

For selskapet OS ID as i Os i Østerdalen er utsiktene ganske annerledes.

Millioner av merker

De lager en viktig ingrediens for å kontrollere kjøttets gang fra bonde til slakt:

Elektroniske øremerker som kan identifisere hver enkelt storfe og sau.

Og fabrikken har allerede foten innenfor markedet i flere EU-land.

Millioner av kroner

På to år har omsetningen ved husdyrmerkefabrikken økt fra 35,4 millioner kroner i 2007, til 51 millioner kroner i fjor.

Det opplyser daglig leder Wenche Wikan Ligård.

Elektronikk: Roboter spyr ut avanserte dyre-merker.Elektronikk: Roboter spyr ut avanserte dyre-merker.

I 2007 ga det et driftsoverskudd på 5,8 millioner. I 2008 endte det med 8,4 millioner, mens resultatet for 2009 ikke er klart ennå.

I fjor ble 90 prosent av norske lam merket elektronisk for å sikre sporbarhet fra jord til bord.

Norge i tet

- Norge er det landet i verden som har merka flest sau og lam med elektroniske merker. Vi forventer at land etter land vil komme etter, forteller Wikan Ligård til ABC Nyheter.

- Stadig mer av det vi produserer av øremerker, blir eksportert. I 2009 ble fire av ti merker solgt i utlandet, legger hun til.

På det norske markedet for husdyrmerker er Os ID ledende. Nå kan utviklingen i EU komme til å påvirke den tradisjonsrike Os-bedriften - som drives av samme familie i tredje generasjon.

Vil ha rolig vekst

- Hvilke sjanser har dere på markedene i EU når de trapper opp kravet til sporbarhet?

- Det er der vi satser på å vokse. Vi er i mange markeder i EU i dag også, både på storfe- og sauemerker, men vi vil vokse kontrollert og sunt, svarer Wenche Wikan Ligård.

- EUs nye krav er minstestandard. Det står fritt opp til medlemslandene å innføre strengere krav. Nederland har innført elektronisk merking av lam fra fødselen av. Det samme vil Frankrike gjøre fra 1. juli, forteller hun

Fra flathamra håndtak

- De fleste starter med å merke dyrene som ikke skal slaktes, livdyra, men det er jo lam som er de største volumene. Hvis vi snakker om sporbarhet på mat, må lammene merkes, framholder sjefen i Os.

- Vi regner med at mange land vil følge Norge. I Nederland, Danmark, Storbritannia, Finland, Island og Bayern er vi inne allerede, forteller Wikan Ligård, som også har datterbedrifter i Polen og Sverige.

Os ID produserer i dag millioner av høyteknologiske øremerker. Det er litt av et sprang fra starten i 1936. Da la bondesønnen Karstein Horten grunnlaget for bedriften med å hamre flat håndtak fra melkespann til noen hundre øremerker.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus