I morgen tredobles strømprisen

Igjen er det Midt-Norge og Nord-Norge som rammes av svært høye strømpriser (foto: Scanpix).
Igjen er det Midt-Norge og Nord-Norge som rammes av svært høye strømpriser (foto: Scanpix).

Torsdag ble strømprisen ekstremt høy som følge av kuldesjokket i Norden. Det kan likevel ikke sammenlignes med hva som venter strømkundene imorgen tidlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Igår ble det klart at dagens strømpriser ville stige kraftig på grunn av sprengkulden i hele Norden. Men nå er det klart at imorgen blir strømmen enda dyrere. Det vil si - kun for Midt-Norge og Nord-Norge som er nært knyttet til det svenske og finske kraftmarkedet. For Sør-Norge vil strømprisen gå ned. Mens strømprisen steg til hele 300 euro per megawatt-time (MWh) fra klokken 16 til klokken 18 i dag, hele tredobles strømprisen imorgen tidlig. Fra klokken 7 imorgentidlig og frem til klokken 10 koster strømmen hele 1000 euro per MWh, tilsvarende 8,20 kroner per KWh i Midt-Norge og Nord-Norge.

Les også: I dag kommer strømpris-sjokket

- Årsaken til de høye prisene er at det blir endel kaldere i Sverige og Finland imorgen og det drar med seg et enda større behov for mer produksjon. Dermed må mer reservekraft settes inn, forteller porteføljeforvalter Jan Johannessen i Bergen Energi til DN.no. Reserveenergien er oljekondensatanlegg og gassturbiner som har store oppstartskostnader. Dermed blir også strømmen veldig mye dyrere.

Som Johannesen fortalte DN.nos lesere onsdag, skyldes ikke de voldsomme prishoppene mangel på strøm. Svensk kjernekraft går for tiden kun på rundt 70 prosent av kapasiteten. I tillegg er det en begrensning i overføringskapasiteten i strømnettet i de omfattede områdene. Kort sagt brukes det rett og slett så mye strøm i kulden at nettet ikke klarer å overføre nok kraft.

Strømprisene vil trolig falle ned til mer normale nivåer over helgen.

- Jeg tror nok vi får et lite etterslep. Det blir spennende å se i helgen. Da er det meldt 6-8 grader varmere i Norden. For eksempel er temperaturen i Sverige anslått til 13 grader minus imorgen, og så skal den falle til 12 grader på lørdag, syv grader søndag og åtte grader mandag. Fire grader forskjell utgjør en god del megawatt, så behovet for reservekraft på mandag er ikke så stort som i dag, sier Johannessen i Bergen Energi til DN.no.

Les også:
- Overoppheting i oljemarkedet
Tror Prosafe-aksjen har nådd taket

- Vet dere hvor mange trygdede det er her i landet?
- Vi har det så fett