Handler i panikk

<p>43 prosent av mennene panikkhandler (illustrasjonfoto: Scanpix).</p>
43 prosent av mennene panikkhandler (illustrasjonfoto: Scanpix).

<pMange utsetter julehandelen til det nesten er for sent. Resultatet blir dyre presanger. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire av ti blant er forberedt på å utsette handelen så lenge at de regner med å måtte panikkhandle like før julen ringes inn, det viser en undersøkelse Synovate har gjennomført for DnB Nor.

- Og den typiske panikkhandleren er mannen som freser av gårde til nærmeste bensinstasjon og kjøper en pall med konfektesker når lukten av ribbe eller pinnekjøtt begynner å sive ut fra kjøkkenet?

- Nei, panikkhandling av julegaver rammer ikke bare menn. 34 prosent av kvinnene gjør det også, selv om det er overvekt av menn (43 prosent), sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB Nor.

Panikken er størst i alderen 15-24 år. Her oppgir drøyt halvparten at presangene er kjøpt inn i panikk, men kun 20 prosent av de over 60 år oppgir det samme.

Panikken stiger med inntekten
Resultatene viser også at jo høyere husstandsinntekt man har, jo høyere er panikkandelen.

- Dette kan henge sammen med at de med lavere husstandsinntekt er nødt til å planlegge sine juleinnkjøp bedre på grunn av trangere julebudsjett, mener Sodefjed Jørgensen.

- Dyrere gaver
Mange startet også tidlig med gavekjøpene.

Allerede i begynnelsen av november hadde fire av ti kjøpt en eller flere julegaver.

- En av årsakene til tidlig start er at det i november ofte er mange gode tilbud å finne i butikkene, og folk svarer at godt over halvparten av gavene var kjøpt på salg. Det gir godt grunnlag for å holde seg innenfor den planlagte rammen for julehandelen. Men selv om en stor andel startet tidlig med julehandelen, venter altså halvparten av befolkningen med julegavekjøp til desember, sier Sodefjed Jørgensen.

Men når innkjøpene gjøres i siste liten går man glipp av tilbud, og muligheten for gode kjøp på nettet.

- Resultatet av det er gjennomgående dyrere gaver, påpeker forbrukerøkonomen.

I tillegg er det slik at halvparten av alle nordmenn ville redusert omfanget av julehandelen om det var opp til dem. Ubehag knyttet til forbrukskulturens juleansikt er et av argumentene. Men mange havner på samme juleinnkjøpet de har hatt før likevel.

- Det er vanskelig å bryte tradisjoner. Skal man gjennomføre ønsket sitt om en mer fredelig jul for lommeboken og for "sjelen" må man starte forberedelsene tidlig i miljøet rundt seg. Det kan jo også hende at det ikke er primært et ønske om å bruke mindre penger, men å bruke de på en annen måte, for eksempel gaver til andre som trenger det mer enn en selv, sier Sodefjed Jørgensen.

Noen råd for julegaveinnspurten:
- Det er fortsatt tid til å sjekke ut om den gaven du har tenkt å kjøpe er å få kjøpt til redusert pris andre steder.

- Det kan fortsatt være tid til å handle på nett og få varen tilsendt før jul. Det sparer deg for tid, og kanskje også for penger.

- Be om byttekort når du handler til full pris (og sørg for at byttedato er etter jul)

- Hvis du ikke vet hva du skal kjøpe, velg en rimelig «varm gave», for eksempel en liten «vennebok» med fine sitater sammen med et gavekort eller penger. - Husk at penger er morsommere å få enn å gi, sier Sodefjed Jørgensen.

Råd for neste år:
- Hvis du virkelig ønsker å redusere omfanget av julegaver - snakk med familien og sjekk ut om hvem som har samme holdning som deg til færre og rimeligere gaver.

Eller om det er enighet om å gi gaver til andre som trenger det mer. Ikke ta for gitt at mottakerne av din gave har samme holdninger som deg. Det går godt an å differensiere gavene slik at du ikke i altfor stor grad skuffer de som syns julegavene er årets høydepunkt, sier Sodefjed Jørgensen.

Les også: De beste mobiljulegavene
Spar skatt før nyttår
Så fort faller formen

Personvernpolicy