Tidenes høyeste boligpriser

Tidenes høyeste boligpriser
Tidenes høyeste boligpriser

<pNorske boligkjøpere gir gass i budrundene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sesongkorrigering

Normalt stiger prisene mest om våren, mens de synker eller flater ut på høsten. En endring i prisene fra en måned til en annen er derfor bestemt av måneden i tillegg til andre faktorer, blant annet rente- og inntektsnivå. For å kunne skille mellom sesongfaktoren og andre faktorer sesongkorrigeres tallene. Differansen mellom endringen i faktiske priser og sesongkorrigerte priser tilskrives sesongvariasjoner.

Kilde: Econ Pöyry

Oktober er vanligvis en treg måned i boligmarkedet, men ikke i år.

For boligprisene steg 0,4 prosent i oktober, sammenlignet med september viser boligpristatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

- Men oktobertallene viser markedet en utflating i de faktiske prisene. Samtidlig viser tallene en god oktoberomsetning på landsbasis. Det er imidlertid viktig å være klar over at både prisene og omsetning utvikler seg ulikt avhengig av hvor i landet man befinner seg, sier Christian Vammervold Dreyer, leder i NEF.

Korrigert for sesongvariasjoner er prisene 2,0 prosent høyere enn i september.

Både den faktiske og den «underliggende» prisutviklingen er dermed positiv. Det at den faktiske prisendringen er mindre enn den sesongkorrigerte betyr at prisene i oktober normalt utvikler seg svakere enn i en gjennomsnittsmåned.

Oktoberprisene
ÅrEndring
20084,30 %
2007-1,60 %
20060,90 %
20050,50 %
20040,60 %
20030,00 %
2002-1,90 %

Optimismen er tilbake i markedet, men kjøperne utviser fortsatt tålmodighet hva boligkjøp angår, og hva de har råd til. Kjøperne har tatt innover seg at det lave rentenivået ikke har kommet for å bli, og at vi må regne med høyere rente på sikt.

Han mener boligmarkedet nå ser sunt og stabilt ut.

- Slik sett tror vi forrige ukes renteoppgang ikke vil ha den store betydningen for boligmarkedet. Alt i alt kan vi tolke tallene dit hen at vi nå begynner å få et stabilt og forutsigbart boligmarked som er til fordel for alle aktører, sier Dreyer.

Rekordhøyt
Nå er gjennsomsnittlig kvadratmeter pris 25.000 kroner per kvadratmeter, mot 24.100 kroner i den forrige toppmåneden august 2007. Korrigert for inflasjonen er prisene nå 6 prosent lavere enn de var i september 2007.

Prisene er 12,1 prosent høyere enn i oktober 2008. Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra september til oktober:

EneboligerDelte boligerLeiligheter
Sept.-okt.: - 1,2%Sept.-okt.: -0,2%Sept-okt.: +0,9%
Siste år : +8,8%Siste år: +11,1%Siste år: +13,3%

I oktober ble det formidlet 6.094 boliger mot 7.926 (oppjustert fra 6.715 boliger) måneden før.

Statistikken er produsert 2-3 dager før månedsslutt. Antall formidlede boliger pleier å stige 15-20 prosent når statistikken revideres.

Gjennomsnittlig formidlingstid var 31 dager i oktober, 3 dager mindre enn i september, og 4 dager mindre enn i oktober 2008.

RASKESTOslo19 dager
TREGESTTromsø68 dager

Med formidlingstid menes antall dager fra boligen er annonsert på Finn.no til den er registrert som solgt.

Nå er det 16.079 usolgte boliger i Finn.nos database, mot 15.676 i september, og rekordhøye 21.871 i oktober ifjor .

Mange mener det lave utbudet, særlig i de store byene, vil bidra til å presse prisene oppover.

Les:
- Boligprisene opp 10 prosent neste år
- Bygges for få leiligheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus