Meny

- Rentehoppet ikke 100 prosent sikkert

Svein Gjedrem (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalenderen er fullspekket med norske nøkkeltall denne uken. Onsdagens rentemøte blir den aller viktigste begivenheten.

Etter flere uker med tilnærmet stillstand på nøkkeltallsfronten står vi foran en svært hektisk uke her hjemme.

- Viktigst blir Norges Banks rentemøte på onsdag med Pengepolitisk rapport, hvor vi tror banken vil heve både renten og rentebanen, konstaterer sjeføkonom Knut Anton Mork i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets mandag.

Samme dag offentliggjør Statistisk sentralbyrå arbeidsledighetstallene fra sin arbeidskraftsundersøkelse for august, samt industriens konjunkturbarometer for tredje kvartal. Tirsdag morgen publiserer Norges Bank sin utlånsundersøkelse for tredje kvartal, mens arbeidsledighetstallene fra Nav kommer torsdag. Torsdag kommer også detaljomsetningsindeksen for september.

Venter oppjustering av rentebanen
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror i likhet med Mork at Norges Bank hever renten med 0,25 prosentpoeng til 1,50 prosent på rentemøtet onsdag.

Han tror også Pengepolitisk rapport vil inneholde en kraftig opprevidert prognose for den videre renteutviklingen.

- Den vil være bra oppjustert i forhold til prognosen fra juni, da kom jo første økning først i andre kvartal i 2010. I forhold til det som er priset inn tror vi imidlertid at renteprognosen blir liggende på nedsiden i alle fall det neste året. Det er sterkere krone som gjør at Norges Bank holder tilbake. Vekstbildet tilsier betydelig høyere renter, konstaterer Bruce i morgenrapporten fra meglerhuset mandag.

Renteøkning er ikke helt sikkert
Ifølge en undersøkelse TDN Finans har gjennomført venter ni av elleve økonomer at Norges Bank hever renten med 0,25 prosentpoeng onsdag. Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank er blant økonomene som venter rentehopp. Men helt sikker er han ikke.

- Man skal også være klar over at en renteøkning ikke er 100 prosent sikker. På pressekonferansen etter møtet i september poengterte visesentralbanksjef Qvigstad at "hadde vi vært sikre på at renten skal opp i oktober, hadde vi satt den opp nå".

Dessuten har kronekursen styrket seg nesten fire prosent siden forrige møte. Basert på Norges Banks analyser fra rentemøtet i desember 2008, vil dette isolert sett senke rentebanen med 75 basispunkter, skriver Jullum i en oppdatering fra Fokus fra fredag.

Tror på kronesvekkelse
Seniorøkonom Bjørn-Erik Røhne Orskaug i DnB Nor Markets tror også på at renten skal opp 0,25 prosentpoeng onsdag. Han mener det likevel er vanskelig å si noe helt sikkert om markedsreaksjonene etter en eventuell renteoppgang, blant annet fordi vi i det norske rentemarkedet ikke har et instrument som viser hvilken rentebane markedet priser inn at sentralbanken skal legge frem.

- Det vi vet er imidlertid at det prises inn rentehevinger på omtrent en kvarting på alle Norges Banks møter ut neste år. Det betyr i så fall en foliorente på omtrent 3,75 prosent mot slutten av 2010. En bane fra Norges Bank som ligger vesentlig under disse forventningene kan dermed gi markedsreaksjoner i retning av rentefall og en svakere krone.

- Men spesielt i valutamarkedet er det også mulig at aktørene i stedet vektlegger det faktum at sentralbanken faktisk hever foliorenten og ikke at banen er under markedets forventninger. Det betyr i så fall en sterkere krone. Vi er rimelig avventende, men holder på vår prognose om en kortsiktig kronesvekkelse, skriver Røhne Orskaug i morgenrapporten fra DnB Nor Markets mandag.

Les også: Du kan få 6 % rente om to år
Slik kutter du boliglånsrenten
Kan utsette rentehopp
Gjedrem ønsker strengere boliglån

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus