Lykkepille til Oslo Børs

Oslo Børs har steget mer enn 50 prosent hittil i år. Globale aksjer har steget bare 5 prosent. (foto: Scanpix).
Oslo Børs har steget mer enn 50 prosent hittil i år. Globale aksjer har steget bare 5 prosent. (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHer er grunnen til at Oslo Børs er et av verdens beste steder å være i 2009. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo Børs har steget godt over 50 prosent hittil i år, og er med det en av verdens beste børser i 2009.

Samtidig har globale aksjer kun steget fem prosent, ifølge Gunnar Torgersen i Holbergfondene.

Han peker på at halvparten av forskjellen kan relateres til kronestyrkelsen i år, men at det er liten tvil om at utlendingenes økende apetitt på norske aksjer har bidratt.

Utenlandske investorer eide 37,9 prosent av verdiene på Oslo Børs i september i fjor. I måneden etter var dette redusert til 34,1 prosent og til 32,8 proseng ved utgangen av 2008, ifølge statistikk fra Oslo Børs.

- Dette var ikke unaturlig, tatt i betraktning at det ikke er uvanlig å selge seg ut av de markedene som er litt langt hjemmefra, mener pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs.

Drar kursen
Etter sommeren har utlendingene økt jevnt og trutt, men ikke mye. Fra august til september har økningen imidlertid vært markert fra 32,8 prosent til 33,7 proseng. Eierandelen har dermed ikke vært høyere siden oktober i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når utlendingene melder seg på enten ved å kjøpe eller selge Oslo Børs, vil det isolert sett dra kursen. Dette er en såpass stor investorgruppe at vi kan bruke det som en forklaring, sier Torgersen i Holbergfondene til DN.no.

Han er usikker på om utlendingenes eierandel kommer til å nå opp igjen mot gamle høyder på 40 prosent.

- Vi kommer fra en periode med dramatisk fall i eierandelen. Hedgefond var en type aktører som var store på Oslo Børs, og som kom i en stressituasjon som gjorde at de måtte tvangsselge aktiva over hele verden, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er ikke helt sikre på om hedgefondene vil være en slik dominerende aktør på Oslo Børs i fremtiden. Hele industrien ligger slått ut, og hedgefond som aktivaklasse har fått seg en skikkelig knekk. De forvaltede formuene er mindre, og vil kanskje aldri komme tilbake til gamle høyder. Det er kanskje et argument for at utlendingers eierandeler ikke vil komme opp på de nivåene vi hadde, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går veien
- Men du tror at utlendingers eierandel skal opp fra de nivåene vi har nå?

- Ja, det ser slik ut trendmessig. Det går den veien; vi bruker ihvertfall det som en forklaring på hvorfor Oslo Børs har vært en av verdens beste børser hittil i år, sier han.

Olsen på Oslo Børs er enig.

- Dette er også noe som underbygger at ting er i ferd med å normaliseres, og som for så vidt også var ventet; nemlig at utlendingene kommer tilbake til Oslo Børs når markedene igjen ser normale ut, sier han.

- Økt risikovilje, tilgang til kapital, nye noteringer og økt aktivitet er forklaringer på at utlendingene igjen øker i Oslo, legger han til.

Privatpersoner holder stand
Han presiserer at det er snakk om relative eierandeler, og går følgelig da utover statens eierskap som ved utgangen av september i år var 37,5 prosent - ned fra 39,5 prosent ved utgangen av 2008.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Noe som er gledelig er at privatpersoner holder stand, og det er ikke vanlig. Privatpersoners eierandel økte faktisk fra 4,08 prosent til 4,09 prosent fra august til september. Denne har økt jenvt og trutt i år, fra 3,8 prosent ved utgangen av 2008, sier han.

Les også: Finanskrisens vinnere
Frisk ukesstart på børsen

Tapte 155 millioner