Prissjokk i juni

Sentralbanksjef Svein Gjedrem (foto: Scanpix).
Sentralbanksjef Svein Gjedrem (foto: Scanpix).

<pSentralbanksjef Svein Gjedrem får nok et argument for renteheving på bordet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inflasjonsutviklingen

Tolvmånedersveksten i inflasjonen har vært tiltagende den siste måneden. Veksten bunnet ut i desember i fjor. Siden har den vært økende.

Tallene viser endringen i KPI det siste året.

MånedVekst
Juni3,3 %
Juli4,1 %
August4,3 %
September5,0 %
Oktober5,2 %
November3,1 %
Desember2,1 %
Januar2,2 %
Februar2,5 %
Mars2,5 %
April2,8 %
Mai2,9 %
Juni3,3 %

Kilde: SSB.

Makrotall som viser at det går stadig litt bedre igjen i norsk økonomi renner inn.
Denne gangen er det tallene for prisveksten som overrasker på oppsiden. I juni er prisene opp 3,3 prosent sammenlignet med året før, langt over forventningen om en prisvekst på 2,8 prosent.

Prisene måles ved kjerne-konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer(KPI-JAE), som Statistisk Sentralbyrå publiserer hver måned.

Inflasjonen ligger nå langt over Norges Banks langsiktige mål om en prisstigning på 2,5 prosent i året. Det gir sentralbanksjef Svein Gjedrem nok et argument for å trekke inn den kraftige pengepolitiske stimulansen i form av en rekke rentekutt.

Markedsrentene trakk opp etter inflasjonstallene, samtidig som at kronen styrket seg. Tre-måneders pengemarkedsrenten steg fra 1,88 til 1,9 prosent, mens kronen styrket seg fra 6,56 til 6,51 mot dollar.

Flyeksplosjon
Fra mai til juni steg prisene med 0,6 prosent, der prisutviklingen på flyreiser var den viktigste enkeltfaktoren til dette.

Les også: - Boligprisboblen sprekker neppe i høst
- Glemmer finanskrisen egentlige ofre
- Renteheving er sannsynlig nå

- Flyprisene er generelt preget av relativt store svingninger fra måned til måned. En viktig årsak er at prisene justeres kontinuerlig i forhold til tilbud og etterspørsel, skriver SSB i en melding.

I perioden februar til mai 2009 falt flyprisene med over 12 prosent, og det var prisene på utenlandsreiser som falt mest. Nedgangen i disse månedene kan blant annet forklares med et relativt stort innslag av kampanjepriser.

I juni 2009 steg så flyprisene kraftig. Utenlandsreisene økte mest, men også prisene på innenlandsreiser viste en oppgang. Prisene på flyreiser steg samlet med 40,9 prosent fra mai til juni i år. Til sammenligning var prisoppgangen 25,7 prosent i samme periode i fjor.

Personvernpolicy