Fjerner vilkår om konkurransehensyn

Norges Televisjon får nå monopol på etablering og drift av det digitale bakkenettet for fjernsyn. Foto: SCANPIX
Norges Televisjon får nå monopol på etablering og drift av det digitale bakkenettet for fjernsyn. Foto: SCANPIX

<pNorges Televisjon vant konsesjonsstriden om det norske bakkenettet. - Dette høres veldig spesielt ut, mener ekspert på konkurranserett.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Modern Media Group (MTG), som blant annet eier Viasat, har i lang tid kjempet for å få tilgang til det digitale bakkenettet, men onsdag avviste Samferdselsdepartementet og Kultur- og kirkedepartementet kravet fra MTG.

Avviser kravet fra MTG

Norges Televisjon (NTV) søkte i fjor høst om å endre konsesjonen for etablering og drift av et digitalt bakkenett for fjernsyn i Norge, men MTG krevde at konsesjonen måtte lyses ut på nytt dersom regjeringen skulle endre konsesjonsvilkårene.

Disse sa i utgangspunktet at NTV må lyse ut ledig kapasitet i det digitale bakkenettet til nye aktører, men NTV kan fra nå av se bort fra dette punktet.

«Regjeringen har etter en samlet vurdering kommet til at det foreligger særskilte omstendigheter i saken og at det er risiko for at en gjennomføring av vilkåret vil kunne svekke bakkenettet som plattform. Bakkenettet ivaretar viktige samfunnshensyn. Det sikrer hele befolkningen et digitalt fjernsynstilbud og utgjør NRKs hoveddistribusjonsnett for fjernsyn», heter det i vedtaket til regjeringen.

- Veldig spesielt

- Det at de opphever dette vilkåret høres veldig spesielt ut. Ikke-diskriminering er et kjerneprinsipp i EØS-retten, og det å fjerne et vilkår om at andre skal slippe til, vil i praksis være å eliminere enhver konkurranse i bakkenettet, sier postdoktor ved Institutt for privatrett, Tarjei Bekkedal, ved juridisk fakultet på Universitet i Oslo til ABC Nyheter.

Han har fulgt striden om bakkenettet i Norge.

- I visse virksomheter har det vært unntak fra konkurranselovgivningen, som for eksempel Posten og tidligere i telesektoren, men det er ekstremt strenge vilkår for å oppheve krav om konkurransehensyn og ikke-diskriminering, mener han.

Bekkedal er redd regjeringen i dette tilfellet får viljen sin uansett.

- Jeg har i mange saker et inntrykk av at jussen er en ting og praksis en annen. Aktørene har ikke så store ressurser, og det er ofte vanskelig å utfordre slike saker rettslig, sier han.

Ikke lønnsomt

Regjeringen fremhever at etableringen av bakkenettet var for å sikre eksistensen av et godt, riksdekkende og norskspråklig allmennkringkastingstilbud.

«Konkurransehensyn ble, i likhet med blant annet beredskapshensyn, gratis allmennkringkasting gjennom NRK, tilgang for lokal-tv og rimelige dekodere, vektlagt som ett av flere underordnede hensyn», skriver regjeringen.

«Regjeringen mener at en gjennomføring av konsesjonsvilkåret vil kunne øke risikoen for at det ikke vil være lønnsomt å drive betalingsfjernsyn i bakkenettet.»

I dag er det to kunder på plattformen, nemlig RiksTV og NRK.

Personvernpolicy