- Vi er noe for oss selv i dette landet

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

<pSjeføkonom mener det kan lønne seg å ventet til høsten med å kjøpe bolig.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i dag kom fersk boligstatistikk som viser boligprisene i Norge fortsetter å stige. Nå er prisene over nivået fra juni i fjor.

Les også:
Sommerhett boligmarked
Sjokkstigning for Obos-boliger

- Dette tyder på at finanskrisen ikke har nådd Norge ennå. Det er logisk i sammenheng med arbeidsmarkedet. Vi fikk en nedgang i aku-ledigheten forrige måned. Vi er noe for oss selv i dette landet her. Det kommer nok overraskende på de aller fleste at så store deler av økonomien går så bra, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret til DN.no.

At tallene for juni var såpass sterke tilskriver han at det er få deler av norsk næringsliv som føler finanskrisen på kroppen.

- De eneste som sliter litt er eksportindustrien, og byggedelen av anleggsnæringen. Ellers så går det veldig bra og det har sammenheng med tiltakspakker og sysselsetting som tar opp endel av de som blir ledige i privat sektor, sier sjeføkonomen.

Økende arbeidsledighet truer
Likevel tror ikke Senneset at dette betyr at det haster med å komme seg inn på boligmarkedet. Han tror arbeidsledigheten vil stige utover høsten, noe som kan sende prisene nedover igjen.

Rentenedgangen får sin del av æren for at boligmarkedet klatrer igjen.

- Det er klart. Det er egentlig bare én ting som truer boligmarkedet nå, og det er økende arbeidsledighet som vi foreløpig ikke ser noe til. Alt annet har pluss som fortegn. Det er bare arbeidsmarkedet som har et mulig minusfortegn når det gjelder boligmarkedet, oppsummerer Prognosesenterets sjeføkonom.

Han tror det vil komme en kraftig nedgang i omsetningen av næringsbygg, noe som vil øke ledigheten ytterligere i byggenæringen.

- Det vil også gå utover mange andre, som byggevareprodusenter og byggevarehandelen. Jeg tror vi kommer til å få det mer til høsten enn vi har fått hittil, spår sjeføkonomen.

Må komme til høsten
Selv om han ikke er sikker på at det blir noen krise, mener han vi nå kun har fått en utsettelse av arbeidsledigheten han mener må komme i løpet av høsten.

- Men det er ikke sikkert økningen blir så sterk at boligmarkedet får en ny nedtur, sier han.

Les også: - Mer renteeffekt på lager
Boligprisene skal videre opp

Derfor anbefaler han potensielle boligkjøpere til å sitte på gjerdet.

- Vent til høsten

- Hvis jeg hadde kunnet vente til høsten, så tror jeg jeg hadde ventet for å ha sett hva som skjedde, sier han.

Han tror ikke det blir noen nominell prisvekst til høsten.

- Kanskje ikke noen nedgang heller, men jeg tror ikke vi får et gjennomgående høyere prisnivå til høsten enn det er nå. Så jeg ville kanskje tatt sjansen på å vente litt i håp om at arbeidsmarkedet skal sørge for at boligprisene faller noe mer enn en vanlig sesongjustering, sier Senneset.

Han mener boligmarkedet vil få en vanlig sesongmessig prisnedgang utover høsten. Det betyr at den sesongkorrigerte vil være omtrent flat, men den prisen som måles vil være svakt negativ.

Kan snu fort
Alle fundamentale faktorer, altså det som kan måles, peker mot økte boligpriser.

- Men så er det alt det som ikke kan måles, det er viktig. Ikke minst bankenes utlånsvilje, sier Senneset. Selv om den har steget den siste tiden, tror han dette kan snu fort.

- Jeg tror bankene er mer villige til å låne penger til boligkjøpere enn de var i høst og kanskje også tidligere i år. Og så er mediabildet blitt bedre for boligmarkedet. Men begge de tingene kan fort snu i løpet av høsten, hvis vi får en økning i arbeidsledigheten så vil mediabildet fort snu og banken kan begynne å bli mer restriktive igjen, avslutter han.

Personvernpolicy