– Velger trygd fremfor arbeid

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

<pEn lettere tilgjengelig uføretrygdeordning får mange til å velge trygd fremfor arbeid, heter det i en rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB).</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studien viser at dette er en viktig årsak til at Norge har flere uføre enn ellers sammenlignbare land. Studien viser først og fremst sammenhengen mellom nivå og antall uføre.

SSB har også funnet ut at det er en klar sammenheng mellom størrelsen på uførepensjonen og hvor mange som slutter å arbeide for å gå på trygd:

– Studien viser at 1 prosent økning i stønadsnivå gir minst 1 prosent økning i antall uførepensjonister. Og kanskje betydelig mer, sier forsker Christian Brinch til NRK.

Motsatt viser SSB-undersøkelsen at dersom uførepensjonen kuttes med 5 prosent, vil mellom 5 og 20 prosent sannsynligvis bli værende i jobb istedenfor å gå over til uføretrygd.

Nær 340.000 mennesker går på uføretrygd i Norge. Det er dobbelt så mange som ved årtusenskiftet. Utbetalingene beløper seg til 44 milliarder kroner i året. (©NTB)

Her finner du omtale av rapporten på SSB.

Les hele rapporten her (pdf).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus