Norsk oljejakt ved Island

Island regner med norsk deltagelse når letingen etter olje starter på feltet Dreki ved Jan Mayen. illustrasjonsfoto: Scanpix
Island regner med norsk deltagelse når letingen etter olje starter på feltet Dreki ved Jan Mayen. illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI sommer bestemmer Island seg for hvilke selskaper som blir med på oljejakt og mulig økonomisk bonanza i nord. - Flere norske selskaper er interesserte, bekrefter energiministeren.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens det norske SV motsetter seg oljeutvinning i nord, er deres islandske søsterparti i full gang med en oljeleting enda lengre nord - i et område som grenser til norske Jan Mayen - sammen med sin sosialdemokratiske regjeringspartner.

Og det skjer etter at en ny avtale om eventuelle problemer mellom Norge og Island kom på plass for kort tid siden.

- Vi har hatt en avtale med Norge om felles rettigheter og så videre siden 1981. Med den som utgangspunkt ble det i januar utarbeidet en mer detaljert plan om fordeling og rettigheter hvis man finner olje og gass i de områdene som ligger på grensen mellom Island og Jan Mayen, bekrefter Islands ansvarlige statsråd, sosialdemokraten Össur Skarphedinsson.

Ekstreme forhold

Island starter nå leting etter olje i dette området, med norske selskapers hjelp. Illustrasjon: Google Maps/ ABC NyheterIsland starter nå leting etter olje i dette området, med norske selskapers hjelp. Illustrasjon: Google Maps/ ABC Nyheter

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det aktuelle området ligger nord-øst for Island, opp mot den norske øygruppen Jan Mayen. Rundt begge disse øyene har hvert land opprettet en 200 mils økonomisk sone. For de felt som strekker seg over den felles grensen har man blitt enige om en prosentvis fordelingsnøkkel for verdiene.

Og etter at avtalen med Norge kom i havn, går det nå fort på islandsk side. Om bare knappe to måneder går også fristen for å melde sin interesse for leting etter fossilt brennstoff under ekstreme klimatiske forhold på feltet som kalles Dreki.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I oktober regner en med å annonsere hvilke selskap som kan starte kommersiell leting og senere utvinning av olje i disse havområdene.

- Det er sterk interesse fra norske parter, sier Islands energiminister om oljeleting i det ekstreme nord. Foto: ABC Nyheter- Det er sterk interesse fra norske parter, sier Islands energiminister om oljeleting i det ekstreme nord. Foto: ABC Nyheter

Den ansvarlige statsråden forsøker også å være nøktern i sine vurderinger av hva feltet kan bety for Island, selv om det er harde økonomiske tider i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi beskriver ikke dette som en potensiell gullgruve. Vi opererer med fire ulike scenarioer fra ingen olje til et mellomstort funn, sier Skarphedinsson som er både Utenriks- og Industriminister.

Han bekrefter at det er omfattende interesse for området.

- Oljefunn mulig

- Og glem ikke at det var norske eksperter som vurderte området. Ingen andre vet mer om Dreki enn dem, og de har vært mer optimistiske enn en naturlig optimistisk anlagt utenriks- og industriminister, sier han selvironisk til ABC Nyheter.

Det var norskeide Sagex som var med på undersøkelsene. De vurderer for tiden å selv søke lisens for mer konkret leteaktivitet.

- Vi tror det kan være mulig å finne olje og gass der. Men om det er kommersielt interessant, det er et mer komplisert spørsmål, sier Terje Hagevang som er selskapets sjef. Han trekker særlig fram de islandske skattevilkårene som problematiske i forhold til en eventuell søknad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De er lite optimale, for å si det diplomatisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og den norske interessen gleder den islandske energiministeren:

- Både jeg, og jeg tror også det islandske folk, vil gjerne at nordmenn med all sin kunnskap og ekspertise om olje, involveres, sier Skarphedinsson.

Ulike norske instanser har allerede vært involvert. Ikke bare er det et norsk selskap som har vurdert potensialet, men islendingene har også fått råd om både reguleringer og miljøhensyn samt hvordan man bygger kunnskap på området.

- Våre reguleringer ligner nå veldig på de norske. Vi ønsker å være strenge på miljø og sikkerhet, og nordmennene er kjent for verdens strengeste regelverk på disse områdene.

Ministeren tror det vil være mulig å få til en sikker utbygging av Dreki-feltet.

- Ja. Og hvorfor ikke? For det første vil strenge regler i forhold til miljøet bidra til å redusere faren for uhell. For det andre har vi gjort leksene våre og funnet ut - til en viss overraskelse for oss selv - at sjansen for drivis er mindre enn antatt. Men den største overraskelsen var at bølgehøydene var lave for store deler av Dreki, noe som skyldes en rekke forhold - blant annet at Island fungerer som en gigantisk bølgebryter, sier Skarphedinsson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I undersøkelsene av området regner en med bølgehøyder på 12 meter på det verste, mens de i Nordsjøen ligger et par meter høyere. Men Dreki vil være en ekstrem utfordring teknologisk. Store deler av området ligger mer enn en kilometer under havoverflaten og det ligger - som kjent - i et av verdens kaldeste områder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

12 år til start

I et underliggende direktorat - Orkustofnun som er Islands nasjonale energimyndighet - kommer det for tiden inn søknader fra de ulike interessentene.

Den nasjonale prosjektkoordinatoren Kristinn Einarsson opplyser at de i løpet av høsten vil tildele de første lisensene for oljeleting i området. Disse gjelder for 12 år, men kan utvides med ytterligere 4 år.

Med lisensen følger også en fortrinnsrett til eventuelt å utvinne olje i samme område i 30 år.

- Vår vurdering er at det går minimum 12 år fra nå før oppstart av det første feltet, sier Einarsson til ABC Nyheter.

- Jeg kan også bekrefte at det er flere norske selskaper som har vist interesse for data om området, men vi kan ikke offentliggjøre navnene på dem. Foruten norske så har selskaper fra Storbritannia, Frankrike, Kanada, USA, Russland og Kina vist interesse, sier han.