Fet «lønn» i magre tider

Fet «lønn» i magre tider
Fet «lønn» i magre tider

<pNull i lønnstillegg i år? Be heller sjefen din om flere og større frynsegoder. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjekk også disse kalkulatorene

Firma- eller privatbil 2009

Kalkulatoren hjelper deg med å regne ut hva som er best for deg av firmabil, eller å eie bilen privat. Her kan du også ta hensyn til hva du får i kjøregodtgjørelse, og eventuell lønnskompensasjon hvis du ikke velger å ta i mot en firmabil.

Mobilskatten

Kalkulatoren regner hvilket inntektspåslag du får når arbeidsgiver dekker telefon- og bredbåndsutgifter.

Skatt på inntektspåslag

Kalkulatoren regner ut hvilken marginalskatt du får på inntekter fra i overkant av 70.000 kroner.

Skatteberegning 2009

Her kan du beregne skatten din for skatteåret 2009.

- Det tjener begge parter på, sier advokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen til DN.no.


Mange frykter et magert lønnsoppgjør i år på grunn av finanskrisen. Men lønnstillegg betyr ikke bare mer cash inn på kontoen hver måned.

1.847.000 personer mottok en eller annen form for skattepliktig «naturalytelse» i 2007 - beregnet til 16,5 milliarder kroner. Dette er en økning på over ti prosent fra året før. I gjennomsnitt fikk hver av oss "naturalytelser" for 8.900 kroner i 2007, ifølge tall fra Lønns- og trekkoppgaveregistreret til Statistisk sentralbyrå (SSB).

Mange goder å kjempe for
Har ikke bedriften råd til å gi deg mer i lønn, kan du prøve å forhandle deg frem til frynsegoder som ekstra feriedager, dekning av barnehageutgifter, utdanning eller andre ting som både er lønnsomt for deg og arbeidsgiveren din.

- Har du barn, tjener du mye på å få dekket hele eller deler av barnehageutgiftene. Det blir en del tusenlapper i året, det. Også utdanning, firmabil og lån gjennom arbeidsgiver er verdifullt - selv om det sistnevnte ikke er så gunstig akkurat nå , sier Gry Nilsen.

Les også:
Få den lønnen du fortjener
Slik gjør du deg uunnværlig


Her er noen av de viktigste individuelle frynsegodene:
Utdanning:
Har du utgifter i forbindelse med jobb eller jobbrelatert utdanning, kan du la arbeidsgiver dekke utgiftene i stedet for å kreve lønnstillegg. Du kan få støtte til inntil 20 måneders fullt studium skattefritt (fire studiesemestre). Husk vilkårene, blant annet ett års ansettelsestid før utdanningen starter.


Barnehage:
Hvis arbeidsgiver har gått inn som andelshaver i barnehagen, er gratis barnehageplass skattefri. Ved ordinær barnehageplass kan arbeidsgiver skattefritt dekke utgifter som overskrider maksimalpris (2.330 kroner).


Firmabil:
Den skattepliktige fordelen settes til 30 prosent av bilens listepris opp til 257.100 kroner og 20 prosent av det overskytende. Biler over tre år verdsettes til 75 prosent av listepris som ny. Kjører man mye privat, er firmabil lønnsomt nesten uansett.


Forbruks-, bolig- eller billån:
Rentefrie smålån er skattefritt, men bare dersom lånesummen er maks 42.153 kroner og lånet skal tilbakebetales innen 12 måneder. Dermed kan man slippe dyrt forbrukslån.


Pensjon:
Arbeidsgivers sparing til pensjon er ikke skattepliktig for de ansatte.


Sørg også for at arbeidsgiver kan dekke:

 • Telefon og bredbånd
  Avis
  Tidsskrifter
  Hjemme-pc
  Hjemmekontor
  Bankkort
  Gode forsikringsordninger
  NRK-lisens

For å få et godt arbeidsmiljø satser dessuten mange arbeidsgivere på velferdstiltak som mange nok tar som en selvfølge. Få ansatte er bevisst på hvor mye slike velferdstiltak er verdt i kroner og øre - men også det årlige julebordet, firmaturen til London, utepilsen og den daglige lunsjordningen koster penger, sier Gry Nilsen.

Her er et knippe lønnsomme velferdstiltak, ifølge Skattebetalerforeningen:

 • Bedriftskantine
  Sosiale arrangement
  Sesongkort til den lokale fotballklubben
  Bedriftshelsetjeneste
  Trim og helse
  Bedriftshytte

I tøffe økonomiske tider kan det være vanskelig å få gjennomslag for lønnsøkning. Det er ofte lettere å gi kompensasjon i annet enn ren lønn, mener forhandlingsekspert Sigurd Knudtzon i Simonsen Advokatfirma.


Billig for arbeidsgiver - gull for deg
- Som i alle andre forhandlinger lønner det seg å gjøre hjemmeleksen på forhånd. Sett deg inn i motpartens interesser og argumentér for at goder som for eksempel treningstilbud og dekning av tidsskrifter og magasiner til eget behov koster arbeidsgiver lite i forhold til verdien av dem, sier Knudtzon til DN.no.

Han peker på at bedriften kan ha en streng lønnsramme å forholde seg til, og at det kan være enklere å gjøre individuelle justeringer i form av å gi andre goder som ikke er penger.

- Goder som ekstra ferie og muligheten til å tilrettelegge for å jobbe hjemmefra er andre goder som kan være mer verdt for arbeidstaker enn noen tusenlapper ekstra i lønn, sier Sigurd Knudtzon.

Les også: Slik blir du en lønnsvinner

Personvernpolicy