General Motors kutter ansatte

Toppsjef i General Motors, Rick Wagoner, kom med mange dårlige nyheter da han holdt pressekonferanse i Detroit tirsdag kveld. Selskapet trenger store summer i lån og vil kvitte seg med 47.000 ansatte over hele verden. (Foto: Reuters / Rebecca Cook / SCANPIX)
Toppsjef i General Motors, Rick Wagoner, kom med mange dårlige nyheter da han holdt pressekonferanse i Detroit tirsdag kveld. Selskapet trenger store summer i lån og vil kvitte seg med 47.000 ansatte over hele verden. (Foto: Reuters / Rebecca Cook / SCANPIX)

<pGeneral Motors går kraftig til verks for å sikre videre eksistens. Bilprodusenten skal kvitte seg med 47.000 ansatte og ber samtidig om til sammen 30 milliarder dollar i lån.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

26.000 arbeidsplasser vil forsvinne ved fabrikker utenlands, mens resten av kuttet vil bli gjort i USA, kunngjør kriserammede General Motors (GM), USAs største og verdens nest største bilprodusent.

Opplysningene kom fram i den 117 sider lange planen for omstrukturering som ble oversendt myndighetene tirsdag.

Der kommer det også fram at ytterligere fem amerikanske fabrikker skal legges ned de neste tre årene. Det vil bety at 14 fabrikker vil være borte innen 2012 og at 20.000 ansatte i USA har mistet jobben.

Håpet er at GM igjen skal bli lønnsomt innen to år.

– Vi arbeider døgnet rundt for å iverksette denne planen slik at GM overlever finanskrisen, sa toppsjef Rick Wagoner tirsdag.

Trenger 30 milliarder

GM sier også at selskapet vil komme til å trenge 30 milliarder dollar i statlige lån i løpet av de neste to årene for å unngå konkurs. Det betyr 16,6 milliarder dollar i tillegg til de 13,4 Detroit-selskapet ble til del i forbindelse med krisepakken til bilindustrien i desember.

GM opplyser at det har vært kontakt med potensielle kjøpere av bilmerket Hummer, og at det enten blir salg eller nedleggelse i løpet av første kvartal i år.

Bilmerket Saturn vil gå ut av produksjon innen 2011, og Pontiac vil bli omgjort til et nisjemerke sammen med Buick og GMC.

Svenske Saab vil enten bli solgt eller gå konkurs.

Ber flere land bidra

GM har allerede bedt den svenske staten om å spytte penger inn i Saab. Også regjeringene i Canada, Tyskland, Storbritannia og Thailand er blitt bedt om å gi pengestøtte for å sikre selskapets virksomhet i disse landene.

GM opplyser i sine planer at selskapet fremdeles ikke har kommet til full enighet med kreditorer og fagforeninger, avtaler bilprodusenten håper den skal kunne spare 47 milliarder dollar på.

GM påpeker imidlertid at disse avtalene kan være på plass i slutten av mars.

Chrysler trenger også mer

For Chryslers del er ikke situasjonen like kritisk, selv om selskapet tirsdag ba om ytterligere 5 milliarder dollar i lån.

Bilprodusenten opplyste samtidig at den har kommet til enighet med kreditorer og fagforeninger og at 3.000 arbeidsplasser skal bort.

Chrysler, USAs tredje største bilprodusent, har allerede mottatt 4 milliarder dollar i kriselån fra den amerikanske staten.

Lover ikke mer lån

Det hvite hus ville tirsdag ikke umiddelbart love ytterligere lån til GM og Chrysler, men medga at innsatsen må økes for at de to selskapene skal overleve.

– Alle de involverte må yte mer, kreditorer, leverandører, fagforeninger og toppsjefer, sa talsmann Robert Gibbs.

Både Chrysler og GM har frist til 31. mars med å bevise at de igjen kan stå på egne bein økonomisk.

Den tredje store bilprodusenten i USA, Ford, har foreløpig ikke bedt om statlig hjelp. (©NTB)

Personvernpolicy