Verdens ledere advarer om tøffe økonomiske tider

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pInvestorene forbereder seg på en ny berg-og-dal-baneuke på børsene mens USA og Storbritannia forsøker å roe markedene med nye planer for å takle krisen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paris (NTB-AFP): APEC-landene advarer mot proteksjonisme.

Verdens toppledere har vært samlet i møter, tenkt, forberedt nye tiltak som skal kunne bidra til å roe verdens finansmarkeder, men mange av dem er skjønt enige: Det vil ta lang tid å komme over denne krisen.

USAs framtidige president, Barack Obama, vil mandag bekrefte hvilke personer han har valgt som sine spydspisser i kampen for å takle finanskrisen. Han har allerede presentert en plan om å skape 2,5 millioner arbeidsplasser innen 2011.

Smil og omfavnelser på toppmøtet i APEC, her ved Japans statsminister Taro Aso (t.h.) og Perus president Alan Garcia. Scanpix.Smil og omfavnelser på toppmøtet i APEC, her ved Japans statsminister Taro Aso (t.h.) og Perus president Alan Garcia. Scanpix.

Den britiske regjeringen skal mandag presentere planer om skattelette for britene og APEC-landene som denne helgen har vært samlet i Peru, lover å forsøke å unngå proteksjonisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Godt mottatt

Ryktene om at det blir Obamas to erfarne medarbeidere Timothy Geithner og Lawrence Summers som blir henholdsvis finansminister og leder for Det nasjonale økonomiske råd, ble godt mottatt på Wall Street fredag.

Det blir dermed Geithner, som i dag er sjef for sentralbanken i New York, som får ansvaret for å ha kontroll med redningspakken på 700 millioner dollar som Kongressen vedtok tidligere i høst.

Obama arver det verste økonomiske rotet siden depresjonen på 30-tallet når han tar over roret i USA 20. januar. Lørdag tegnet han med bred penn opp sin plan for å komme seg ut av uføret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi skal jobbe med detaljene i ukene framover, men det vil bli en nasjonal dugnad som skal gå over to år for å få dyttet i gang jobbskaping og for å legge grunnlaget for en sterk økonomi som har mulighet til å vokse, sa Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skattelette

På den andre siden av Atlanteren skal Storbritannias finansminister, Alistair Darling, mandag presentere en rapport for nasjonalforsamlingen hvor det er ventet at han vil foreslå skattekutt for å få opp forbruket.

- Jeg skal gjennomføre tiltak som vil hjelpe folk å betale regningene sine, holde selskaper flytende samt opprettholde bevilgninger til sykehus og utdanning, skriver han i Sunday Mirror.

- Hver eneste husholdning skal få hjelp nå til å komme seg gjennom de vanskelige tidene som ligger foran oss.

- Vi beveger oss som så mange andre land mot resesjon, skriver han.

Advarer mot proteksjonisme

Også andre verdensledere var dystre i sine søndagsskriverier. Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, skriver i Welt am Sonntag at 2009 vil bli et år med dårlige nyheter for økonomien.

Hun håper den tyske redningspakken på nesten 220 milliarder som ennå ikke er godkjent av Forbundsdagen, skal kunne beskytte arbeidsplasser og bringe økonomien tilbake i balanse innen 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På APEC-toppmøtet i Peru uttrykte også George W. Bush bekymring, og budskapet fra topplederne fra landene rundt Stillehavet er at handelsbarrierer må bygges ned for å stimulere økonomien.

- Det er en fare for at en oppbremsing av økonomien vil føre til proteksjonisme, men det vil bare kunne forverre den økonomiske situasjonen vi har nå, het det i slutterklæringen fra APEC-toppmøtet. (©NTB)