<p Dagens nest mest omsatte aksje holder Oslo Børs tilbake. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Opptur i New York, i Tokyo og for oljeprisen sender Oslo Børs opp i hurtigfart. Gjødselprodusenten Yara International er dagens festbrems.

Aksjestrateg Erlend Lødemel i DnB Nor Markets var ikke i tvil om at aksjemarkedet skulle opp fra start fredag.

- Vi har en kvantitativ modell som er litt under utarbeidelse og den viser at det skal bli en opptur, sier Lødemel til DN.no få minutter før børsåpning.

Riktignok ble ikke oppturen fra start så bratt som Lødemel hadde sett for seg, men det skyldes blant annet at StatoilHydro ikke steg så mye som antatt, og at oljeprisen og de internasjonale markedene faller noe tilbake.

Han legger til at modellen ikke tar hensyn til effekten av eventuelle nyheter som har kommet for de norske selskapene, men at den får med seg Asia og det som har skjedd i New York etter børsstengning igår kveld.

Fredag er Yara International det eneste selskapet blant tungvekterne som er i rødt. Selskapet meldte i dag om at etterspørselen har falt så dramatisk at det stenger produksjonen ved to anlegg.

Les også: Yara må stoppe produksjonen

Samtidig skriver TDN at utsiktene for gjødselsprodusentene er svært usikre etter vedtaket om redusert eksportskatt fra Kina, slik at de kinesiske produsente ekan bedre sin konkurranse med flere av fabrikkene i Asia.

Aksjen faller 3,80 prosent til 114,00 kroner.

Oljeprisen viser også muskler, selv om den er noe lavere enn rett før børsåpning.

Et fat nordsjøolje med levering i desember koster 55,15 dollar, opp 3,15 dollar dollar siden torsdag kveld. Den amerikanske oljeprisen er opp 2,33 dollar til 58,31 dollar.

StatoilHydro stiger 4,17 prosent til 117,50 kroner.

Marine Harvest spretter

Lakseoppdretteren Marine Harvest tynges fortsatt av problemer i Chile. Likevel klarte selskapet nesten å nå analytikernes forventninger i tredje kvartal. Selskapet guider også på at resultatet i 2009 vil bli bedre enn i 2008

Følg aksjekursen her.

Les også: Chile-trøbbel tynger Marine Harvest

Marine Harvest stiger 0,90 prosent til 1,12 kroner. Likevel er aksjen ned 78,2 prosent det siste året.

Gode signaler internasjonalt er med på å trekke det norske markedet opp fredag. Det var jubelstemning på Wall Street torsdag da alle de tre toneangivende indeksen sluttet dagen med en oppgang på mellom seks og syv prosent. Nå begynner investorene å tro at bunnen er nådd.

Les også: Vanvittig innhenting på Wall Street

Den gode stemningen spredte seg til Tokyo, hvor aksjekursene steg mer enn fem prosent i løpet av handelsdagen.

Les også: Oppgang på Tokyo-børsen

Les alle dagens aksjetips her

Etter rundt to timer med handel er hovedindeksen opp 3,17 prosent til 226,67 poeng.

Personvernpolicy