- Krisepakken kan ikke utsettes

<p class="hidden">Erna Solberg frykter ringvirkningene av å utsette krisepakken. Foto: Scanpix</p>
Erna Solberg frykter ringvirkningene av å utsette krisepakken. Foto: Scanpix

<pHøyre-leder Erna Solberg er positiv til en høring om den økonomiske krisepakken, men mener det er svært viktig at behandlingen av pakken ikke blir utsatt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ringvirkningene av å utsette krisepakken og skape mindre tillit til at vi har orden, har ikke jeg tenkt å være med på. Vi må få på plass pakken, så får vi ta etterforskningen og Kredittilsynets arbeid med oss og se om det gir andre ettervirkninger, sier Solberg til NRK.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) frykter konsekvensene kan bli store for bedrifter og arbeidstakere dersom behandlingen av redningspakken blir forsinket. Fremskrittspartiets formann Siv Jensen er av en annen oppfatning:

– Det hadde jo vært greit å kjenne konklusjonene til Kredittilsynet før Stortinget klubber igjennom pakken i ekspressfart, sa Jensen til NTB i helgen.

Redningspakken som blant annet omfatter lån på 350 milliarder kroner til bankene med sikkerhet i statsobligasjoner, skal etter planen behandles av Stortinget på fredag og gjelde fra 1. november.

Høring tirsdag

Finanskomiteens leder Reidar Sandal (Ap) sier til NTB at høringen vil finne sted på tirsdag. Det er bare noen dager siden samme stortingskomité hadde en bredt anlagt høring om finanskrisen med både sentralbanksjefen, Kredittilsynets direktør og finansminister Kristin Halvorsen (SV) til stede.

Kredittilsynet gransker nå om DnB NOR kan ha gjort seg skyldig i innsidehandel eller misbruk av fortrolige opplysninger som den fikk i et møte med Norges Bank fire dager før redningspakken ble lansert og samme dag storsalget av statsobligasjoner startet.

Beregninger Finansavisen har gjort, viser at fortjenesten på salget av statsobligasjoner kan være på rundt 23 millioner kroner. Dagens Næringsliv anslår at DnB NOR har tjent mellom 40 og 45 millioner kroner, mens NHH-professor Thore Johnsen anslår at fortjenesten maksimalt er rundt 70 millioner kroner. Gevinsten er uansett å regne som småpenger i det store bildet, mener Johnsen.

– Utenkelig

At toppledelsen i DnB NOR har brukt innsideinformasjon er helt usannsynlig, mener Johnsen. Han finner det utenkelig at toppledelsen ville satse sine egne stillinger, bankens stilling og hele det norske finansmarkedets renommé ved å gjøre noe slikt.

DnB NOR-sjef Rune Bjerke avviser at han skal ha utnyttet vennskapet med statsminister Jens Stoltenberg (Ap), men garanterer ikke at andre i selskapet ikke har misbrukt informasjon om regjeringens redningspakke.

– Generelt kan jeg si at det er vanskelig å utelukke noe som helst nå om dagen, sier Bjerke til NRK.

Det er ikke uvanlig med transaksjoner av statsaksjer i den størrelsen som DnB NOR gjennomførte torsdag 9. og fredag 10. oktober, ifølge banken.

Ottar Ertzeid som er ansvarlig for bankens meglerhus, sier til Dagens Næringsliv at posisjonsendring av denne størrelsen ikke er unormal og gjøres typisk 10-20 ganger i året.

DnB NOR nettsolgte obligasjoner for 2,3 milliarder kroner på ukens to siste dager før krisepakken ble presentert søndag 12. oktober, mot bare 79 millioner kroner og 288 milioner kroner de to første ukedagene.

Kunne gjette

Økonomiprofessor Thore Johnsen mener at man ikke trenger å ha fått nobelprisen i økonomi for å gjette seg til hvordan en redningspakke fra staten ville se ut.

– Staten har ikke så mange andre steder å hente penger enn gjennom statsobligasjoner, særlig når det er snakk om å bedre bankenes langsiktige finansiering. En eller annen lenger nede i DnB NORs organisasjon kan ha fattet beslutningen om salg av obligasjonene, helt uavhengig av samtalene som foregikk med Norges Bank på toppnivå. Vedkommende kan ha lagt sammen to og to og fattet en beslutning, sier Johnsen til Aftenposten.

Ifølge avisen det var den samme avdelingen i DnB NOR som fikk konfidensiell informasjon om krisepakken, som samme dag gjennomførte storsalget av statsobligasjonene. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus