StatoilHydro-topper ut på dagen

Tore Torvund (t.v) og Morten Ruud måtte gå på dagen. Foto: Scanpix
Tore Torvund (t.v) og Morten Ruud måtte gå på dagen. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTore Torvund og Morten Ruud må gå fra toppjobber i StatoilHydro. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Libya-saken

StatoilHydro og Hydro har i ett år nektet å snakke om Libya-konsulenten som Hydro i 2000 og 2001 betalte 60 millioner kroner til. Det var på slutten av 90-tallet Gammudi tilbød sine tjenester til det norske oljeselskapet Saga Petroleum. Hydro kjøpte Saga Petroleum i 1999 og overtok også konsulentavtalen. Det var under Hydro Gammudi mottok de fleste utbetalingene.

StatoilHydro har ifølge Dagens Næringsliv brukt 250 millioner kroner på å granske forholdene i LIbya. I dag kommer selskapene dermed med de første opplysningene om Abdurrazag Gammudi.

Pengene Gammudi mottok fra Hydro gikk til selskapet Vexol som er registrert i Sør-Afrika. Selskapet skulle blant annet drive med motorsykkelreparasjoner.

Kilde: Dagens Næringsliv

Konserndirektør for Undersøkelse og Produksjon Norge, Tore Torvund, og konserndirektør for Prosjekter, Morten Ruud, går med virkning fra i dag ut av sine nåværende posisjoner og konsernledelsen i StatoilHydro.

Avgangene kommer i forbindelse med StatoilHydros fremleggelse av granskningen av Libya-saken i dag.

Les også:

- Fratredelsen har bakgrunn i de forhold som er omtalt i granskningsrapporten, skriver StatoilHydro i en pressemelding.

Både StatoilHydro og Hydro legger frem sine rapporter om Libya-saken idag.

- Rapporten beskriver fakta om forhold som kan være problematiske i forhold til norsk og amerikansk korrupsjonslovgivning, skriver StatoilHydro i sin pressemelding.

Orienterte ikke

I pressemeldingen fra StatoilHydro påpeker selskapet at Hydro ikke orienterte Statoil om problematiske forhold knyttet til konsulentavtalene i Libya-saken før fusjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapporten omtaler i tillegg til enkelte forhold i Kurdistan og Angola, totalt fem ulike forhold knyttet til det tidligere Hydro Olje og Energis virksomhet i Libya.

Gammudi og Vexol

Ifølge pressemeldingen ble Hydro, i forbindelse med oppkjøpet av Saga, kort tid før gjennomføring av fusjonen 1. januar 2000 gjort oppmerksom på to konsulentavtaler.

Den ene avtalen var med Abdularazzag Khalifa Gammudi, og var på 75.000 dollar i året for ”råd og assistanse” med en betaling på 700.000 dollar ved terminering.

Den andre avtalen var med Vexol SA, et selskap kontrollert av Gammudi selv. Her var det avtale om et suksesshonorar på 6,5 millioner dollar knyttet til tildeling av to blokker fra det nasjonale libyske oljeselskapet National Oil Corporation (NOC)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I granskingsrapporten heter det at ”Hydro (¿) mente det var stor sannsynlighet for at Gammudi var en mellommann for en eller flere offentlige tjenestemenn i Libya”.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ville ut

Hydro besluttet derfor – uten å informere libyske myndigheter – at de ikke ville akseptere blokkene og startet i stedet en prosess for å selge seg ut av Libya. Dette ville kreve godkjennelse av NOC. Hydro inngikk derfor enda en avtale med Vexol om å betale 6,5 millioner dollar for ”tidligere utførte tjenester”.

I granskingsrapporten heter det imidlertid at ”materiale knyttet til interne diskusjoner i Hydro viser at ett viktig formål – om ikke dét overordnede formål – med avtalen var å sikre Gammudis assistanse i å få NOC til å godkjenne salg av Norsk Hydros libyske eierandeler”.

Hydro fikk slik godkjennelse av NOC, og totalt 6,5 millioner dollar ble betalt til Vexol i perioden frem til mars 2001. Eierandelene ble imidlertid ikke solgt. I 2001 revurderte Hydro sin posisjon i Libya, og selskapets styre besluttet i september 2001 å beholde sine eierandeler i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsulentavtalen med Gammudi ble avsluttet, etter at til sammen 925.000 dollar ble utbetalt med siste innbetaling i august 2001. Totalt har Hydro gjennom sine avtaler med Gammudi og Vexol betalt 7,425 millioner dollar.

Lisensbetalinger i fleng

Men det er også flere flere avtaler rapporten har bitt seg merke i. I 1994 ble det avtalt at Saga skulle betale 5,5 millioner dollar i såkalte "datainnsamlings - og studiekostnader" i forbindelse med Mabruk-lisensen. Da Hydro overtok Saga var det igjen rundt 1,7 millioner dollar å betale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også på Murzuq-lisensen ble det gjort betalinger. Denne gangen til en konsulent registrert på de britiske jomfruøyene. Summen var på 1,5 millioner dollar etter at NOC godkjente utvidelse av lisensen. Hydro betalte sin andel av konsulenthonoraret på 300.000 dollar.

Nektet å betale

Sent i 2001 foreslo operatøren å betale 4,5 millioner dollar til en annen konsulent registrert på De britiske jomfruøyene for å sikre godkjennelse av feltutviklingsplaner. Hydro motsatte seg dette, men fikk en faktura på 900.000 likevel da avtalen var inngått. Hydro nektet igjen å betale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sluttet imidlertid ikke her.

For sikre seg videre lisensavtaler fikk medlemmene som satt i komitéene som bestemte dette utbetalt penger inn på konti utenfor Libya, senest i 2001. I 2005 begynte Hydro imidlertid å nekte betalingene.

Nye ledere inn

Øystein Michelsen er konstituert som konserndirektør for Undersøkelse og Produksjon Norge, og Helga Nes som konserndirektør for Prosjekter. Begge går inn i StatoilHydros konsernledelse.

Øystein Michelsen har siden fusjonen vært direktør for Drift Nord i forretningsområdet UPN. Helga Nes har siden fusjonen vært direktør i forretningsområdet. Prosjekter, med ansvar for personal og helse, miljø og sikkerhet.

DN.no er til stede på pressekonferansen som starter forsinket klokken 13:15, og kommer straks tilbake med mer.