Gjeld på 11.300 milliarder

George W. Bush etterlater seg få muligheter til Barack Obama og John McCain. Foto: Scanpix.
George W. Bush etterlater seg få muligheter til Barack Obama og John McCain. Foto: Scanpix.

<pUSA statsgjeld kan øke til 11.300 milliarder dollar som følge av redningsaksjonen på finansmarkedet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går mot intens tautrekking mellom Bush-administrasjonen og demokratene i Kongressen om pakken på 700 milliarder dollar regjeringen vil sette inn for å redde finanssystemet fra sammenbrudd.

Alle demokratene innser alvoret, men to av deres ledere i Kongressen uttrykte skepsis til deler av planen og ba om at den ikke redder bankene, men også hjelper vanlige amerikanere som står i fare for å miste hus og hjem.

Flertallslederen i Senatet, Harry Reid, la skylden for krisen på direkte på president George W. Bushs frimarkedspolitikk og ba presidenten forklare seg bedre for befolkningen om behovet for en så drastisk redningsaksjon.

Presidenten i Representantenes hus, Nancy Pelosi, gjorde det klart at demokratene vil samarbeide om en redningsaksjon, men hun insisterte samtidig på at planen må ta hensyn til vanlige amerikaneres interesser.

Katastrofal politikk

– Det er nå selvinnlysende at Bush-administrasjonens ekstreme frimarkedspolitikk har vært katastrofal. Det amerikanske folk har all grunn til å være rasende over at vi er kommet til dette punktet, sa Reid lørdag.

Men han understreket at alt tyder på at faren for den globale økonomien er reell, og at følgene av ikke å gjøre noe, ville være katastrofale.

Han ba Bush om å komme med en bedre forklaring på hvor alvorlig trusselen landet står overfor er, og hvorfor han mener en redningsaksjon er nødvendig.

Pelosi på sin side lovte at demokratene skal samarbeide for å gi finansministeren myndighet til å takle finanskrisen, som hun sa har historiske dimensjoner, så snart som mulig.

Hjelpe vanlige folk

– Men vi må skille Main Street fra Wall Street og sørge for at folk får bli i sine hjem ved å redusere boliggjelda deres, sa hun.

Hun sa at demokratene ønsker å styrke redningspakken ved å sørge for at regjeringen står til ansvar for skattebetalerne, ved å innføre strenge tilsynsregler og ved å gi Kongressen myndighet til å innføre nødvendige reguleringer. Hun vil også ha med en pakke for å skape jobber og ny vekst i økonomien.

Etter å ha fortalt Kongressen at USA var bare dager fra et totalt finanssammenbrudd, ba Bush-administrasjonen lørdag Kongressen om 700 milliarder dollar til å kjøpe råtne lån fra finansinstitusjonene.

Redningsaksjonen kommer bare dager etter at myndighetene brukte minst 200 milliarder dollar på å redde boliglånsgigantene Fannie Mae og Freddie Mac, og enda hundrevis av milliarder til å redde forsikringskjempen AIG.

Øker underskudd og gjeld

Men de enorme summene det vil koste å redde finanssystemet fra sammenbrudd, vil uvegerlig føre til at statsgjelda skyter i været.

Det var likevel ikke noe alternativ. Uten en redningsaksjon kunne USA i løpet av dager ha endt i en dyp depresjon, med børskrakk, omfattende konkurser og massiv arbeidsledighet, med globale nedgangstider som resultat.

For å skaffe pengene til å kjøpe de råtne lånene må staten ta opp lån, og det på et tidspunkt da budsjettunderskuddet svulmer opp på grunn av kombinasjonen av flere kostbare kriger og store skattekutt.

Årets budsjettunderskudd ligger an til å bli på 407 milliarder dollar, dobbelt så høyt som året før, og myndighetene beregner at neste års underskudd løper opp i 482 milliarder dollar. Og det er før redningspakken for Fannie Mae og Freddie Mac er tatt med, og før de 700 milliardene i den siste redningsplanen er inkludert.

Redningsplanen betyr at grensa for statsgjeld økes til 11.300 milliarder dollar, men allerede nå betaler staten 400 milliarder dollar i året i renter på gjelda.

Økt gjeld betyr at enda mer går til renter og enda mindre kan gå til andre programmer i årene framover, noe som begge presidentkandidatene John McCain og Barack Obama har måttet merke seg siden det betyr at alle deres valgløfter kan koke bort i kålen. (©NTB)

Personvernpolicy