Verdier fordufter

- Bunnen er nær

Eldar Mathisen, administrerende direktør i Sparebanken 1 Gruppen, informerte onsdag om trender og utviklingstrekk innenfor forbrukerøkonomi mot 2009. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Eldar Mathisen, administrerende direktør i Sparebanken 1 Gruppen, informerte onsdag om trender og utviklingstrekk innenfor forbrukerøkonomi mot 2009. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

<p- Når alle sier at vi skal videre ned, da er vi nær bunnen, sa Eldar Mathisen, administrerende direktør i Sparebanken 1 Gruppen, da han onsdag informerte om trender og utviklingstrekk innenfor forb

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han tror blant annet at verdipapirene vil komme tilbake og anbefaler at den langsiktige sparekunden bør være med.

- Bunnen er ikke nådd enda, men det er ikke langt unna, sier han.

Det er ingen fasit for hvor bunnen er. Men etter to dager med kraftig fall steg hovedindeksen på Oslo Børs med 3,79 prosent de første fem minuttene etter børsåpningen.

AIG reddet i tolvte time

Hovedindeksen falt over 10 prosent mandag og tirsdag, men spratt opp fra 333,58 poeng til 346,22 poeng umiddelbart etter at aksjehandelen startet onsdag. Den etterlengtede oppturen var ikke uventet etter at verdens største forsikringsselskap American International Group (AIG) ble reddet av den amerikanske sentralbanken natt til onsdag norsk tid. At også oljeprisen la på seg, bidro ytterligere til optimisme på det råvarefølsomme aksjemarkedet i Oslo, ifølge NTB.

Listen over aksjer i pluss onsdag formiddag var like lang som taperlisten har vært de siste dagene. Av de mest omsatte aksjene utmerket både Norsk Hydro og Yara seg med solid oppgang.

Også de toneangivende europeiske børsene åpnet i pluss onsdag formiddag. I Asia pekte pilene både opp og ned etter at de amerikanske børsene avsluttet tirsdagen med solid fall.

Når snur det?

- Følg med på amerikanske aksjer, der ligger noe av svaret på når Oslo Børs begynner å stige igjen, sa fondsforvalter Hogne Tyssøy i Skagenfondene til Dagens Næringsliv i dag.

Om dette markerer slutten på den lengre nedgangen er derimot usikkert. Uansett bør du ikke selge deg ut nå.

- Hvis vi holder på andelene vi har og opprettholder fast sparing i aksjefond også gjennom perioder med børsfall eller børskrakk som noen ønsker å kalle det, vil vi på lang sikt komme bedre ut enn om vi bare tegner når utsiktene er rosenrøde, sier administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening til Finansportalen.no.

Verdier fordufter

Men folkefondene stuper. Slik har det gått med noen av de vanligste fondene så langt i år:

Fond

Netto andelsverdi

Årlig avkastning

hittil i år

Nordea Avkastning

876. 35

-30.33%

ODIN Norge

1713. 94

-32.51%

Avanse Norge (I)

3437. 96

-27.63%

Postbanken Norge

275. 87

-27.08%

Holberg Norden

165. 49

-26.64%

ODIN Norden

1077. 24

-28.30%

ODIN Europa SMB

134. 60

-22.95%

Odin Norden, som er den suverent mest populære, har gitt sine 162.000 kunder et tap på 28,30 prosent fram til i dag. Ved utgangen av august i år hadde kundene investert til sammen 5,3 milliarder i fondet, ifølge Aftenposten.

Mange fondssparere tegner mindre enn normalt i perioder med fallende aksjekurser, ifølge statistikk fra Verdipapirfondenes forening. I gjennomsnitt selger seks prosent av norske fondsparere sine andeler når det er store fall på børsene. Stikk i strid med rådene til fondsforvalteren.

Personvernpolicy