Kraftig børsfall i Asia

<p class="hidden"> Konkursen til den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers resulterte mandag i det kraftigste børsfallet siden terrorangrepene 11. september 2001 i USA. Foto: Scanpix</p>
 Konkursen til den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers resulterte mandag i det kraftigste børsfallet siden terrorangrepene 11. september 2001 i USA. Foto: Scanpix

<p Asiatiske børser opplevde kraftig fall i morgentimene tirsdag, som et resultat av bankkrisen i USA.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nikkei 225-indeksen i Tokyo var ned 4,95 prosent ned, det laveste nivå på over tre år, mens Topix-indeksen var falt med over 5,07 prosent ved stengetid.

Kospi-indeksen i Seoul endte ned 6,1 prosent, og i Taipei falt verdien av aksjene med 4,89 prosent til under 6.000 poeng for første gang siden 2005.

Verdien av aksjene notert på Hang Seng-indeksen i Hongkong falt med hele 6,4 prosent, og også i Australia og New Zealand var det blodrøde tall. I New Zealand var nedgangen på over 3 prosent.

Fallet på de asiatiske børsene ble spesielt kraftig fordi mange av dem var stengt på grunn av helligdag mandag, da nyhetene om problemene i USAs finansverden kom. De hadde derfor litt å ta igjen.

Milliarder tapt

En av de direkte årsakene til børsnedgangen i Japan er at japanske banker har milliarder i utestående lån hos den konkursrammede amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers.

Aozora Bank har lånt ut nærmere 2,7 milliarder kroner til Lehman Brothers og skal være investeringsbankens største kreditor, mens Mizuho Corporate Bank trolig må se langt etter nærmere 1,7 milliarder kroner.

Aozora-aksjene falt da også med hele 25 prosent i morgentimene, mens verdien på Mizuho-aksjen falt med nærmere 9 prosent.

Mitsubishi UFJ Financial Group, som er verdens største bank, falt med nærmere 6 prosent i morgentimene, mens verdien på Mitsubishi UFJ Financial Group falt med rundt 8,5 prosent.

Ny kreditt

Den japanske sentralbanken sprøytet over 80 milliarder kroner inn i pengemarkedene tirsdag i et forsøk på å demme opp for virkningene av Lehman Brothers-konkursen. Men det var likevel ikke nok til å hindre børsnedgangen.

Konkursen til Lehman Brothers, samt billigsalget av Merrill Lynch og problemene til forsikringsgiganten AIG, resulterte mandag i det kraftigste børsfallet i USA siden terrorangrepene 11. september 2001 i USA.

Industriindeksen Dow Jones falt med 4,32 prosent, den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt med 3,6 prosent og den bredt sammensatte Standard & Poor’s 500-indeksen falt med 4,61 prosent.

Europeiske børser endte også ned mandag. FTSE-100-indeksen i London falt med 3,9 prosent, CAC-40-indeksen i Paris endte 3,7 prosent ned, og den tyske DAX 30-indeksen falt med 2,7 prosent.

Verdien av aksjene på Oslo Børs krympet enda mer, og endte hele 4,49 prosent ned. (©NTB)


Les mer om Børs på Startsiden

Personvernpolicy