Verdens boligmarkeder skjelver

Illustrasjonsfoto: DN.no
Illustrasjonsfoto: DN.no

<pUtviklingen kan få store konsekvenser for verdensøkonomien. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere land verden over opplever at det tidligere så glohete boligmarkedet kjøles kraftig ned.

Den gryende boligkrisen strekker seg fra Japan i øst, til Tyskland og Danmark i Europa, og til USA i vest. Også i Australia, New Zealand, Tyrkia, Spania, Sverige, Irland, Storbritannia og Canada er prisene på vei nedover, skriver business.dk.

Marsjerer i takt

- Det er forholdsvis nytt at det på denne måten er oppstått ”et globalt boligmarked” hvor prisene marsjerer i takt, og både faller og stiger med nesten samme fart over alt, sier seniorøkonom Christian Hilligsøe Heinig hos Sydbank.

Les : Brutalt for spanske boliger

Ifølge økonomen skyldes dette at finansmarkedene i de siste årene er vevet stadig tettere sammen, og dermed utvikler renten seg likt i mange land. Særlig det siste året har renten steget markant i mange land, noe som rammer boligmarkedet hardt.

Det internasjonale valutafondet (IMF) mener imidlertid at boligprisene fortsatt er betydelig overvurdert i mange land. I Irland, Nederland og Storbritannia er prisene i henhold til IMFs vurderinger overvurdert med hele 30 prosent.

Domino-effekt

Når boligprisene faller føler folk seg fattigere, slik at de bruker mindre penger, noe som igjen svekker veksten i økonomien. Fallende boligpriser lammer også bygg- og anleggsnæringen som i sin tur rammer byggevarehus, møbelforretninger osv.

- Boligmarkedet kan dermed bli den neste alvorlige ulykken som rammer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus