Selg til rett tid

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

<pSelg skiene når den første snøen faller, selg kabrioleten når sommeren nærmer seg og selg brudekjolen på nyåret.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkel: Selg til rett tid

Når bør du selge boligen, hytta ved sjøen eller snøscooteren? DinSide har snakket med nettmarkedene som selger alt du trenger, og mer til, varer for de fleste aldere og sesonger. Janne Jacobsen i Finn.no, Jon E. Fornes, produkt- og markedsdirektør i Zett.no og Nicholaas Eikens, direktør i Tinde.no.

Kabrioleten bør du ifølge Tinde, selge på førsommeren, når folk merker et behov for vind i håret. Du kan tape noen tusener hvis du selger i november og desember, men det er vanskelig å beregne nøyaktig hvor mange tusenlapper du kan tape.

Sjekk hvor mye bilen din er verdt
Skiene og skiutstyret bør du ifølge Zett, selge når den første snøen faller, for akkurat som med kabrioleten bør du selge i begynnelsen av sesongen, altså ski når folk har lyst til å stå på ski. Tinde er enig med Zett, du bør selge ski når snøen begynner å komme, mens du kan kjøpe gamle skimodeller enten på våren, eller av fjorårets overskuddslager på høsten.

Barnevogna kan du, ifølge Tinde, selge nesten når som helst, for de fleste kjøper uansett ikke før de vet at de skal få barn. Men barnevognsalget er også delvis sesongstyrt, det er større etterspørsel etter barnevogn om sommeren, rett og slett fordi den er lettere å bruke når det ikke er snø på bakken.

Kjæledyr selger

Finn.no har laget et diagram som viser hvordan forskjellige varer gikk unna siste halvår i fjor og første fem-seks måneder i år. Folk kjøpte dyr og utstyr for en halv gang så mye i januar 2008, mot juni 2007. Helt klart Finns bestselger.

Møbler og dekorasjon hadde en kraftig nedgang i desember, men lå på topp måneden etter. De fleste varene som solgte dårlig i desember, fikk stor oppgang i januar, og gikk sakte nedover mot juni i år. Unntakene var, ikke uventet, bil, mc, båtutstyr, hus, hytte og hage, som hadde storhetstid i april og mai.

Annonsèr i mars

Ikke alle trenger å vite når snøscooteren bør legges ut for salg, men Zett mener at du bør selge den utenom sesongen. Tinde mener derimot at du bør selge den før sesongen begynner, og se an når snøen kommer.

Båtkjøpet bør vente til etter sesongen, men skal du selge båten bør du legge ut annonse allerede i mars, ifølge Tinde. Er du på utkikk etter en helt ny båt, bør du skaffe deg den før sesongen starter. Zett mener også at båten bør selges i mars, og helst bør du unngå perioden mellom november og februar. Hvis du har planer om å kjøpe båt i vinterhalvåret kan prisene være lavere, men utvalget mindre.

15 fryktelige funn på Finn

Nettsalgklassikeren sofa kan man selge hele året, mener Tinde. Zett tror det er lurere å selge på våren eller høsten, for da er folk gjerne i flyttemodus. Skal du derimot kjøpe sofa, er det aller mest rimelig å kjøpe om våren mener Zett.

Forskjell på hytter

Hvis du har giftet deg, og har planer om å selge brudekjolen, bør du ifølge Zett selge den i mai, for å få ultimal pris. Tinde mener man bør selge den på nyåret, fordi folk stort sett gifter seg om sommeren, men de tror ikke brudekjolekjøp er så sesongbetont.

Hytter bygges, selges og kjøpes i bøtter og spann om dagen, på grunn av nordmenns gode økonomi. Vær obs på at det er større forskjell på en hytte ved sjøen og en hytte på fjellet enn beliggenheten. Her er det både penger å tape og penger å spare. Hvis du skal selge hytta ved sjøen er det, ifølge Tinde, mindre lønnsomt rett etter sommeren. Resten av året er prisene ganske jevne.

Hytta på fjellet bør du legge ut for salg om sommeren, men du kan forsøke å selge den hele året, sier Tinde. Zett mener at du bør selge hytta ved sjøen om våren, og for å spare penger bør du kjøpe hytte på sjøen om høsten, men da er det få som legger ut hytta for salg. Hytta på fjellet bør du legge ut om høsten, ifølge Zett, for da begynner hyttebehovet å oppstå, og ønsket om peiskos i fjellheimen setter fart på salget.

Hvor mye er din bolig verdt?

Hus om sommeren

Huskjøp er et alltid aktuelt tema, nå som prisene synker, bør du selge om våren hvis du skal få mest ut av salget, mener Zett. Folk liker nemlig å flytte inn om sommeren, kanskje fordi de har tid til å flytte i ferien.

Hvis du skal leie leilighet bør du legge ut leiligheten før studentene begynner på skolen, både Zett og Tinde er enige om at man bør tilpasse seg studentene. Utleiemarkedet er kjent for å være vanskelig å begi seg ut på, så hvis du skal leie leilighet, da bør du antageligvis styre utenom skolestart. Utvalget er sannsynligvis mindre, men prisen kan være lavere, fordi etterspørselen er lavere.

Presser prisen

- Typiske sommervarer er sykler, båter og sommerhytter, mens typiske vintervarer er ski, vinterklær og ting til hytta, sier Nicolaas Eikens, direktør i Tinde.no. Hos Zett selger de mange sykler, ting til hagen, gressklippere, griller og sommeraktiviteter på denne tiden.

Det kan lønne seg å kjøpe varer når det er mange av samme produkt. Om det lønner seg å selge på samme tidspunkt, er heller usikkert.
- Om det lønner seg å selge samtidig som mange andre, det kommer an på hvilken vare det er. For eksempel hvis det er for stort utvalg at samme bil, da presses prisen ned, sier Jon E. Fornes i Zett.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus