Historisk godt oppgjør for pensjonister og uføre

<div class="viewNews">Statsminister Jens Stoltenberg og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen slo seg på brystet og proklamerte trygdeoppgjøret for historisk da de la fram årets resultat i Oslo onsdag. Foto: Knut Falch / SCANPIX</div><p> </p>
Statsminister Jens Stoltenberg og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen slo seg på brystet og proklamerte trygdeoppgjøret for historisk da de la fram årets resultat i Oslo onsdag. Foto: Knut Falch / SCANPIX
 

Det hersket den reneste hallelujastemningen i regjeringskvartalet onsdag ettermiddag. Alle var enige om at årets trygdeoppgjør hadde historiske dimensjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Et historisk løft for noen av de svakeste i samfunnet. I dette oppgjøret har regjeringen og organisasjonen sikret en solid økning for alle grupper, men også sørget for en tydelig sosial fordeling, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB etter å ha presentert årets trygdeoppgjør i Oslo onsdag ettermiddag.

– I realiteten legger vi i dag fram to sosialpolitiske reformer, sa han.

Minstepensjonen for enslige skal øke til 2G – det dobbelte av grunnbeløpet i folketrygden – og unge uføre får 270 millioner kroner på toppen.

Alle med G-regulert inntekt får en økning på 5,5 prosent, men de svakeste, unge uføre og minstepensjonistene, kan notere seg for henholdsvis 9 og nesten 14 prosents inntektsøkning.

Minstepensjonistene vant

– Det gjør minstepensjonistene til de desiderte vinnerne av alle som har vært i oppgjør i år, sa arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) da han gikk inn i detaljene i oppgjøret.

Den nye minstepensjonen blir dermed på 136.296 kroner i 2010, mot 119.820 kroner i år. Unge uføre får en økning fra dagens 159.420 kroner til 173.532 kroner.

– Vi har aldri før klart å få så mye av regjeringen til et målrettet tiltak. Dette er et solidaritetsoppgjør, og vi aner et skjær av Soria Moria, sa generalsekretær Liv Arum i Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) til NTB etter presentasjonen.

270 millioner på topp

De 270 ferske millionene til unge uføre, personer som er blitt uføre før de har fylt 26 år, innebærer at de får en lønnsøkning på 14.112 kroner.

Enslige minstepensjonister får 16.476 kroner mer i året, eller en økning på 13,75 prosent. Men i oppgjøret som kom i havn onsdag ligger det en opptrappingsplan som innebærer at minstepensjonen skal opp på 2G innen 1. mai 2010. Dermed er et mangeårig og symboltungt krav endelig innfridd for pensjonistene.

– Vi måtte ha dette i havn nå, for å sikre et godt økonomisk grunnlag når pensjonsreformen trer i kraft, sa leder i Norsk Pensjonistforbund Harry Jørgensen.

Spleiselag

Men oppgjøret, som statsministeren karakteriserte som et spleiselag, kom ikke i havn uten at det sved litt. Hele det første trinnet i minstepensjonistenes økning finansieres av pensjonistene selv, i den forstand at det er etterslepet fra i fjor, 0,65 prosent eller rundt 1 milliard kroner, som går inn her.

Normalt ville dette beløpet gått inn i den totale rammen for oppgjøret og blitt fordelt på alle pensjonistene. Nå blir disse pengene fordelt på dem som får aller minst.

– Vi har i en årrekke hatt som mål å få oppjustert minstepensjonen til 2G, men vi mener at det er storsamfunnet som skal betale denne økningen og ikke pensjonistene selv, sa sjeføkonom Erik Orskaug i Unio til NTB. Han slutter seg til beskrivelsene av oppgjøret som historisk, men er ikke like panegyrisk som de andre partene i oppgjøret.

Statsministeren derimot utelukker overfor NTB at det hadde vært mulig å gi minstepensjonistene dette løftet uten at organisasjonene la sin skjerv i hatten.

– Nei, det hadde ikke vært mulig. Men husk at det er staten som betaler hele regningen, uansett hvordan du ser på det, sa han. (©NTB)

Personvernpolicy