Holder fast på data-dato

<p>Foto: Forsvarets mediesenter</p>
Foto: Forsvarets mediesenter

Til tross for forsinkelser og mulig datakræsj, holder Forsvaret fast ved 17. juni som startdato for sin nye dataløsning. «Svært risikofylt», mente FLOs sjef allerede i januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kunne ABC Nyheter fortelle om utstrakt intern bekymring i Forsvaret for innføringen av dataløsningen SAP til mer enn 700 millioner kroner. Likevel holder de ansvarlige i LOS-programmets Økonomiprosjekt fast på at løsningen skal lanseres 17. juni:

- Ja, det stemmer, opplyser Økonomiprosjektets informasjonsansvarlige, major Heidi Kraft Johnsen.

Nå viser nye opplysninger som ABC Nyheter har fått tilgang til, at sjefen for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), generalmajor Trond R. Karlsen, selv uttrykte stor bekymring for prosjektet allerede den 22. januar i år.

Da hadde flere forsinkelser og flere ufullstendige tester gjort lanseringen til «en svært risikofylt operasjon», heter det i et hemmeligstemplet brev fra generalmajoren til Forsvarsstabens ledelse.

Karlsen skriver også at han «vurderer framdriften i Økonomiprosjektet til å være vesentlig forsinket og er usikker på om kvaliteten i akseptansetesten blir tilfredsstillende slik at driftsetting kan gjennomføres ihht opprinnelig plan».

Et alvorlig problem skal være at testene ikke kjøres på reelle data, noe som gjør det svært vanskelig å være sikker på at alle feil lukes ut. I utgangspunktet skal både sentrale masterdata og såkalte transaksjonsdata flyttes fra eksisterende systemer og inn i SAP, men det er ikke sikkert at løsningen vil fungere.

«Framdriftsplanen til Økonomiprosjektet viser at det ikke er avsatt tid mellom den pågående integrasjonstesten og den planlagte akseptansetesten til å sluttstille utviklingen av - og enhetsteste konverteringsprogrammene. På denne bakgrunn kan det tyde på at akseptansetesten ikke kan gjennomføres basert på en full datalast fra kildesystemene. Å driftsette løsningen med konverterte data som ikke har vært fullstendig testet framstår som en svært risikofylt operasjon», fastslår generalmajoren.

FLOs sjef er med andre ord svært bekymret for at resultatet av prosessen kan bli ufullstendig og ber om at Forsvarsstaben vurderer en utsettelse av lanseringsdato.

«Sjef FLO understreker at kvalitet i løsning og konverteringsprogrammer må gå foran innføring på tid», lyder en av hans konklusjoner.

Birgitte Frisch er talskvinne for Forsvarsstaben. Hun avviser tirsdag opplysninger gitt til ABC Nyheter om at det skal lyse varsellamper for den avsluttende testen og at denne skal ha fått krisestatus «Rød».

Likevel innrømmer hun at det stadig avdekkes feil:

- Etterhvert som vi tester, avdekker vi selvsagt feil. Testene er jo til for å luke ut feil, og vi retter opp de feilene vi finner, skriver hun i en epost.

Før helgen opplyste major Heidi Kraft Johansen at enkelte deler av prosjektet er utsatt.

I første omgang gjelder dette en del av Forsvarets løsning for Horisontal samhandel. Det gjelder funksjonen «Kjøp av interne tjenester» som innføres først i september.

Tirsdag formiddag ville ikke FLOs sjef, generalmajor Trond R. Karlsen, stille til intervju og sier også at han ga sine kommentarer til saken i gårsdagens artikel.

Personvernpolicy