- Streiken kan innvirke på flytilbudet

<p>Passasjerer som ikke kom seg avgårde fra Flesland forrige uke, på grunn av streik. (Foto: Scanpix) </p>
Passasjerer som ikke kom seg avgårde fra Flesland forrige uke, på grunn av streik. (Foto: Scanpix)

Streiken i Avinor forårsaker tap hos flyselskapene, noe som igjen kan føre til innskrenkning av rutetilbudet, mener styreleder i NHO Luftfart, Per Arne Watle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Streiken

* Streiken i Avinor vil fra tirsdag morgen omfatte 408 Avinor-ansatte ved 13 flyplasser. Tolv flyplasser er stengt.

* 220 ansatte ble tatt ut i streik fra 16. mai og førte til at fem lufthavner måtte stenges. Kristiansund lufthavn ble stengt søndag 18. mai. 40 personer ved Oslo Lufthavn Gardermoen ble også tatt ut, uten at lufthavnen måtte stenges.

*Det har siden 16. mai ikke vært ny kontakt mellom Avinor og LO Stat. NHO luftfart - tidligere Flyselskapenes Landsforening - hadde 19. mai møte med Avinor uten at det førte ny kontakt mellom partene.

* Om streiken utvides tirsdag 20. mai, vil den i tillegg omfatte 158 ansatte ved Stavanger lufthavn Sola, Alta lufthavn, Leknes Lufthavn, Sandnessjøen lufthavn Stokka, Sogndal lufthavn Haukåsen og Svolvær lufthavn Helle. Antall streikende på Oslo Lufthavn Gardermoen vil bli utvidet med 19 ansatte, uten at hovedflyplassen vil bli stengt av den grunn.

(Kilde: Avinor)

Watle, som til daglig er administrerende direktør i Widerøe, møtte tirsdag formiddag Avinors sjef Sverre Quale. Med på møtet var også SAS Norge-sjef Ola Strand og daglig leder i NHO Luftfart – tidligere Flyselskapenes Landsforening – Torbjørn Lothe.

– Quale kunne under møtet ikke gi noen signaler om når det blir ny kontakt mellom Avinor og LO-Stat med sikte på å få avblåst streiken, sier Watle til NTB.

Statssekretær Hege Solbakken (Sp) i Næringsdepartementet sier til NTB at departementet følger nøye med på hvordan streiken utvikler seg.

Utsatt stilling

På møtet redegjorde flyselskapene for det de mener er deres utsatte stilling. De tapte penger i årets første kvartal, og det er fra inneværende kvartal og videre at selskapene vanligvis tjener de pengene som skal til for å opprettholde rutetilbudet

– De økonomiske tapene som følger denne streiken, kan føre til begrensninger i rutetilbudet, sier Watle.

Flyselskapene uttrykte også bekymring over at Avinor og LO-Stat står så langt fra hverandre.

– For min egen del mener jeg at det nå er grunn til å se på organiseringen av Avinor. Organisasjonsmodellen, der de ansatte kan plage andre uten at det går ut over dem selv, er gått ut på dato, sier Watle.

Økende konsekvens

Følgene av streiken ved norske flyplasser blir gradvis større. De første permitteringene er foretatt, og flere kan komme.

Vel 250 Avinor-ansatte med LO-Stat-medlemskap ved sju flyplasser var mandag morgen i streik, og det førte til at seks flyplasser i realiteten var stengt. Et lite antall ansatte på Gardermoen er også i streik, men dette berører så langt ikke evnen til å holde flyplassen åpen.

Tirsdag blir ytterligere 158 LO-Stat-medlemmer på Gardermoen, i Stavanger, Alta, Leknes, Sandnessjøen, Sogndal og Svolvær tatt ut i streik. Heller ikke dette får noen umiddelbar virkning for Gardermoen.

250 permittert hos SGS

Over 250 medarbeidere hos bakkehåndteringsselskapet SAS Ground Services på Flesland, Molde, Kristiansund og Evenes er til nå permittert.

– Tallet vil stige etter hvert som streiken trappes opp, sier kommunikasjonssjef Sven Westgaard i SGS til NTB.

Widerøe skal mandag ettermiddag drøfte spørsmålet om permittering og vil trolig bestemme seg under dette møtet. I SAS Norge og Norwegian får NTB opplyst at man her vil vurdere situasjonen når og hvis streiken blir trappet opp tirsdag.

Widerøe permitterer 135

Widerøe besluttet mandag å permittere 135 ansatte på bakken som følge av streiken i Avinor.

75 ansatte ved flyplasser som allerede er stengt på grunn av streik, fikk beskjed om permittering mandag middag. 60 blir permittert tirsdag, og det dreier seg om Widerøes ansatte ved Stavanger lufthavn Sola og ved Leknes i Lofoten, opplyser kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe til NTB.

På en del av de tolv flyplassene som vil være stengt fra tirsdag, betjenes Widerøe vanligvis av andre bakkehåndteringsselskaper – inkludert SAS Ground Services (SGS). Kongsteien regner med at også disse bakkehåndteringsselskapene etter hvert vil gå til permitteringer fordi deres ansatte ikke lenger har noe å gjøre.


Helikoptertrafikken

Også helikoptertrafikken til og fra installasjonene i Nordsjøen og i Norskehavet er rammet av streiken. Mange mente mandag at dersom streiken skal nærme seg lønnsnemnd, vil det bli utløst av at flere offshoreinstallasjoner blir uten helikoptertrafikk.

– Streiken fører til at hjemreisen for mange av dem som jobber på plattformene, blir forsinket, mens nye mannskaper ikke kommer ut, sier informasjonssjef Torstein Stangnes i StatoilHydro til NTB.

Dersom streiken utvides til Stavanger lufthavn Sola tirsdag, kan det føre til at rundt 2.200 ansatte på offshoreinstallasjoner ikke kommer seg til eller fra Nordsjøen, går det fram av tall fra CHC Helikopter Service og Norsk Helikopter. (©NTB)

Personvernpolicy