Eiendomsras fra norske kommuner

<p class="MsoNormal">UTSOLGT: Bø kommune er «tom» for tomter. Kommune er på den såkalte ROBEK-lista og har de senere årene solgt ut tomter for å spe på økonomien. Her fra Borgja-feltet, det siste tomtefeltet som ble solgt ut. (Foto: Tom W. Reiersen) </p>
UTSOLGT: Bø kommune er «tom» for tomter. Kommune er på den såkalte ROBEK-lista og har de senere årene solgt ut tomter for å spe på økonomien. Her fra Borgja-feltet, det siste tomtefeltet som ble solgt ut. (Foto: Tom W. Reiersen)

I påvente av økte bevilgninger har norske kommuner i økende grad tydd til salg av eiendommer for å spe på økonomien. – En uheldig tendens, kortsiktig og lite lønnsom, sier kommunepolitiker i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens årets påplussing til kommunene har fått moderat mottagelse, har det over tid vært en stigende tendens til at kommuner selger ut eiendom for å spe på økonomien. Tendensen er merkbar i alle typer kommuner, både i Oslo, i store og mellomstore norske bykommuner og i mindre kommuner.

Det vi ser, er en økende tendens til at kommunen opererer som en økonomisk aktør, men det er ikke slik en kommune skal operere. I Oslo har borgerlige byråd i perioden 1997 til 2006 solgt eiendom og aksjer for nærmere 13 milliarder kroner.
Nestleder i byutviklingskomiteen i Oslo, Tone Tellevik Dahl, er blant dem som retter sterk kritikk mot tendensen.

Kortsiktig

– Jeg synes det tenkes for kortsiktig og ulønnsomt. I Oslo selges det ut på den ene siden, mens det er behov for å bygge nytt – eventuelt leie dyrt – på den andre siden, sier Tellevik Dahl til ABC Nyheter.

– Det vi ser, er en økende tendens til at kommunen opererer som en økonomisk aktør, men det er ikke slik en kommune skal operere. En kommune har andre hensyn å ta, og den skal tenke mer langsiktig. Det betyr blant annet at bygninger må kunne stå tomme en stund uten at man på død og liv skal selge dem for å tjene penger.

For Oslos del er Tellevik Dahl spesielt opptatt av det utstrakte salget av kommunal boligmasse, som hun kaller usolidarisk.

– Det ligger et ideologisk skille her mellom høyre- og venstresiden, sier Tellevik.
Hun mener det er et tankekors at for høyresiden er eierskap av det gode når det gjelder private, mens det ikke er det for offentlig virksomhet.

Tellevik Dahl kan heller ikke se at økte rammer fra regjeringen gjør det borgerlige styret i Oslo mindre salgskåte.
– Det har ikke endret noe før, og det vil trolig ikke skje nå heller.

– Ellers ser det ut til at det verste salgsraset har gitt seg. Problemet er bare at det skjer samtidig som vi innhentes av krav om nybygging, slår Tone Tellevik Dahl fast.

Dyr drift

Dårlig økonomistyring over flere år må ta en del av skylden. Jan Petter Jørgensen i AF Kommunepartner arbeider som konsulent innen kommuneøkonomi. Han mener problematikken er en del av presset offentlig sektor opplever i møtet med privat sektor.

– Offentlig sektor og kommuner møter økte krav til sine tjenester fordi private aktører kommer på banen. Dermed får kommunene også økte kostnader, noe som kan tas igjen ved salg av eiendom.

– Totalt sett er det ikke sikkert det er ulønnsomt å selge ut og leie tilbake. Gamle eiendommer fører med seg store drifts- og vedlikeholdskostnader. Når det kuttes i kommunene, er det gjerne slike poster som tas. Dermed kan det ofte lønne seg å kvitte seg med dem selv om det koster å leie tilbake.

Vanstyre

Ellers i landet stiller de skandalebefengte Terra-kommunene i særklasse, selv om en kommune som Narvik lider av allment økonomisk vanstyre, skal vi tro nettstedet kommunal-rapport.no. I Narvik vurderes det å selge rådhuset i byen, samt Narvik Energi AS og Narvikgården.

– Dårlig økonomistyring over flere år må ta en del av skylden, skriver kommunal-rapport.no.

Nylig ble det også kjent at Hvaler kommune forbereder et storstilt salg av 28 kommunale eiendommer og festetomter. Hensikten er å skaffe kommunen penger i en slunken kommunekasse. Til Fredrikstad Blad sier ordfører Eivind Normann Borge at kommunen ser det som viktigere å skaffe seg kapital som kan investeres i lovpålagte oppgaver, enn å sitte som tomteeier.

Odda kommune på sin side har budsjettert med 14 millioner kroner i inntekter i 2008 etter salg av eiendommer.

Blant andre kommuner som er har solgt, eller er i prosessen med å med å selge ut eiendommer, kan nevnes Bergen, Tromsø, Trondheim, Flatanger, Bø i Telemark, Steinkjer, Overhalla, Namdalseid, Randaberg, Kristiansand, Hamar, Øyer og Nedre Eiker.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus