Total kollaps for verdens største investeringsbank

<div class="viewNews">JPMorgan kjøpte søndag den amerikanske investeringsbanken Bear Stearns for bare 1,2 milliarder kroner. Foto:REUTERS/Lucas Jackson/SCANPIX</div>
JPMorgan kjøpte søndag den amerikanske investeringsbanken Bear Stearns for bare 1,2 milliarder kroner. Foto:REUTERS/Lucas Jackson/SCANPIX

Hvor alvorlig kredittkrisen i finansmarkedet faktisk er, ble klart søndag da den kriserammede storbanken Bear Stearns ble kjøpt for en brøkdel av hva den var verdt for få uker siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske investeringsbanken Bear Stearns hadde en anslått verdi på over 100 milliarder kroner for 16 dager siden. Banken JPMorgan betalte søndag 2 dollar aksjen og kjøpte dermed storbanken for bare 1,2 milliarder kroner.

Kjøpet markerer med det slutten på en total kollaps i en av verdens største og mest ærverdige investeringsbanker, ifølge AP.

– Den siste uken har vært svært vanskelig for Bear Stearns. Dette er den beste løsningen for alle med tanke på omstendighetene, sier direktør Alan Schwartz.

Bear Stearns-verdien stupte da det fredag ble klart at den amerikanske sentralbanken måtte trå til med et kriselån for å hindre at banken gikk over ende.

JPMorgan har fått den nødvendige klareringen fra de føderale myndighetene og den amerikanske sentralbanken for å gjennomføre kjøpet. Sentralbanken Federal Reserve skal videre bistå med en egen finansieringsordning for JPMorgan i forbindelse med oppkjøpet.

Rentekutt

Samtidig som Federal Reserve gjorde det klart at den godkjente oppkjøpet, kunngjorde den at diskontorenten på direkte lån til banker settes ned med et kvart prosentpoeng i et forsøk på å dempe kredittkrisen i markedet.

Sentralbankens avgjørelse om å sette diskontorenten ned fra 3,50 prosent til 3,25 prosent var uventet og kan komme til å få innvirkning på børsmarkedet verden over mandag.

Men tiltaket kan være for begrenset, og i Asia falt Nikkei-indeksen i Japan falt med 3,7 prosent.

Låneprogram

Verdensmarkedet opplever en kredittkrise som stadig blir verre, og mange frykter at det amerikanske markedet er på vei inn i en resesjon og at det skal ta med seg store deler av verdensøkonomien i fallet.

Federal Reserve oppretter derfor også et nytt låneprogram som skal bistå banker med kortsiktige, direkte lån til diskontosats for å bedre likviditetstilgangen.

– Likvide, velfungerende markeder er grunnleggende for å fremme økonomisk vekst, heter det i en uttalelse fra banken.

Banken er ventet å kutte sin viktigste rente med så mye som 1 prosentpoeng til 2 prosent på rentemøtet tirsdag.

Fornøyd

USAs finansminister Henry Paulson sier han er fornøyd med salget av Bear Stearns, og han gir også sin tilslutning til sentralbankens nye forsøk på dempe uroen i markedet.

Han er imidlertid bekymret for følgene det kan få dersom andre banker tar for gitt at myndighetene vil redde dem, og dermed begynner å ta større risiko.

Problemene i den amerikanske økonomien har fått dollarkursen til å synke som en stein den siste tiden.

Paulson framholder at en sterk dollar er i USAs interesse og insisterer på at utsiktene for amerikansk økonomi er lyse på litt lengre sikt – forutsatt at Kongressen fortsetter å legge til rette for frihandel og lave skatter. (©NTB)

Personvernpolicy