USAs kriger koster billioner

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irak-krigen alene koster USA 60 milliarder kroner - i måneden, mener nobelprisvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innen 2017 kan krigene i Irak og Afghanistan ha kostet USA svimlende 135 billioner kroner, mener nobelprisvinneren i økonomi, Joseph Stiglitz. Foto: ScanpixInnen 2017 kan krigene i Irak og Afghanistan ha kostet USA svimlende 135 billioner kroner, mener nobelprisvinneren i økonomi, Joseph Stiglitz. Foto: Scanpix

Seks år etter at USA startet krig mot Irak, koster krigen 12 milliarder dollar (60 milliarder kroner) i måneden, tre ganger mer enn i begynnelsen.

Selv om voldsnivået har sunket noe den siste tiden, strømmer pengene ut av USAs statskasse og inn i Irak stadig raskere, skriver nobelprisvinneren i økonomi Joseph Stiglitz, og medforfatter Linda J. Bilmes. i en ny bok, «The Three Trillion Dollar War».

De to beregner at krigene i Irak og Afghanistan fra 2008 utover kommer til å koste det amerikanske statsbudsjettet mellom 1,7 billioner og 2,7 billioner dollar (85-135 billioner kroner) innen 2017.

Bare rentene for å låne disse pengene beløper seg til 816 milliarder dollar (4.000 milliarder kroner), sier de.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongressens budsjettkontor (CBO) har kommet fram til noe lavere anslag: mellom 1,2 billioner og 1,7 billioner dollar.

Innen årets utgang vil krigene har kostet USA 845 milliarder dollar (4.300 milliarder kroner) om Kongressen bevilger alt det som president George W. Bush har bedt om.

Til sammenligning kostet den tolv år lange Vietnamkrigen 670 milliarder 2007-dollar (3.400 milliarder kroner).

I en rapport til Kongressen i januar skriver Kongressens revisjonskontor (GAO) at USA binder seg til å sette inn betydelige ressurser i krigene, noe som vil tvinge beslutningstakerne til å måtte foreta vanskelige valg når det gjelder hva som må velges bort.

Beregningene omfatter ikke hva Irak-krigen har kostet resten av verden. I Irak førte invasjonen i 2003, med ødeleggende bombing, og plyndringen og brannstiftelsene som fulgte, til enorme skader på infrastruktur, oljeindustri, fabrikker, skoler og andre nødvendige bestanddeler av en fungerende økonomi.

Ingen har gjort noe forsøk på å beregne hva krigen har kostet Irak, sier talsmann Niels Buenemann i Det internasjonale pengefondet IMF. Men millioner av irakere har mistet jobbene sine og hundretusener av høyt utdannede mennesker har flyktet fra landet. (©NTB)