Regningsrot ved tvangsinnleggelser

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uklart regelverk fører til rot og uenighet mellom helseforetak og politi om betaling for transport av psykiatriske pasienter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da ansvaret for å betale for polititransport av psykiatriske pasienter ble overført fra trygdekontorene til helseforetakene i 2007 skapte det problemer.

Uklare regler har ført til uenighet mellom politi og helseforetak om hvordan man skal regne ut kostnaden for slike transporter.

- Gjeldende regelverk er veldig diffust, det oppgir at man kan kreve refusjon, men det står ikke noe mer, sier Guri Lenth, juridisk rådgiver i Politidirektoratet, til ABC Nyheter.

300 000 bare i Telemark

Uklarhetene har ført til varierende praksis ved de forskjellige politidistriktene.

Sykehuset Telemark uttrykker i et brev som ble sendt via Riksrevisjonen til Politidirektoratet, frustrasjon over det uklare regelverket. Helseforetaket forholder seg i dag til en løsning der de betaler en timetakst på 550 kroner i timen for polititransport. Helseforetaket forholder seg i dag til en løsning der de betaler en timetakst på 550 kroner i timen for polititransport.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er en sats som ifølge Lenth kun er ment for privatbetalte oppdrag.

- Jeg antar at en del politidistrikter har lagt denne til grunn også når det gjelder transport av psykisk syke, men det er ikke det området våre retningslinjer egentlig gjelder for, sier hun.

Svein Vala, spesialkonsulent ved psykiatrisk klinikk Sykehuset Telemark, har flere ganger opplevd at det har vært uenighet mellom politi og helseforetak knyttet til regningene for transportoppdrag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For Sykehuset Telemark dreier det seg om cirka 50 transporter i året, noe som sammenlagt gir en regning på 250.000-300.000 kroner. Gjennomsnittlig kostnad per transport blir cirka 6000 kroner.

- Påfallende mye tid

Vala mener at nåværende praktisering av regelverket er svært lite rasjonell, og at politiet honoreres for å organisere virksomheten sin omstendelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi opplever at politiet ved kortere transporter bruker påfallende mye tid, og at det ikke skilles på hva som er ren transport og hva som er organisering, sier han til ABC Nyheter.

Ved ressursmangel må politiet leie inn mannskaper for å gjennomføre oppdraget. Dette kan ta tid å få organisert, noe helseforetaket merker på regningen:

- Slik sett opplever vi å subsidiere politidistrikter med lav bemanning, sier Vala og legger til at man ikke kan bebreide politidistriktet for å være i mangel av ressurser.

- Så lenge vi må forholde oss til et uklart regelverk uten klare hjemler for å overprøve politiet på dette området, forholder vi oss til det, sier han videre.

Fungerende politimester ved Telemark politidistrikt, Runar Karlsen, ønsker ikke å kommentere regelverket overfor ABC Nyheter, men legger vekt på at de refusjonskravene som sendes til helseforetakene dekker de faktiske lønnskostnadene knyttet til oppdraget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsker nye retningslinjer

Både Vala og Lenth er enige om at dagens regelverk ikke er godt nok. Politidirektoratet har videresendt brevet fra Sykehuset Telemark til Helse- og omsorgsdepartementet som sitter med myndighet på dette området.

- Vi ønsker at en arbeidsgruppe skal gå gjennom regelverket grundig og foreslå bestemmelser og retningslinjer som er lettere å forholde seg til, sier Lenth.

- Det er ikke sikkert det er så dumt med fast timepris på slike bistandsoppdrag, men det var ikke det området de aktuelle retningslinjene herfra gjaldt, fortsetter hun.

Også Vala er positiv til å opprettholde ordningen med fast timepris, men er opptatt av at det utarbeides en ordning der alle kostnader bakes inn i timesatsen.

Helse- og omsorgsdepartementet har så langt ikke villet kommentere saken.