Nokia kjøper Trolltech

Det finske mobilselskapet Nokia tilbyr 16 kroner per aksje for å overta den norske programvareprodusenten Trolltech.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilbudet ligger langt over kursen som Trolltechs aksjer gikk for på Oslo Børs fredag. Da kostet Trolltech-aksjen rundt 10 kroner.

Nokia og Trolltech opplyste i en pressemelding mandag morgen at de to selskapene har inngått avtale om et oppkjøp. Nokia har lagt inn bud på 16 kroner per aksje, og hadde inntil søndag fått tilsagn om å overta i overkant av 35 millioner aksjer. Det verdsetter denne aksjeposten i Trolltech til 560 millioner kroner, og utgjør 66,43 prosent av Trolltechs totale aksjebeholdning.

Tilbudet står åpent i fire uker, og et oppkjøp skal etter planen være gjennomført i løpet av andre kvartal i år.

Anbefaler kjøp

Trolltechs styre anbefaler enstemmig at aksjonærene godtar Nokias tilbud.

Nokia ønsker å videreutvikle Trolltechs produkter basert på åpen kildekode, og mener oppkjøpet vil styrke Nokias satsing på programvare. Nokia lover at Trolltechs satsing på åpen kildekode skal bringes videre.

- Med Trolltech vil Nokia og tredjepartsutviklere være i stand til å lage programvare som fungerer på internett, på Nokias produkter og på datamaskiner, heter det i pressemeldingen.

- Positivt

Nokias strategi er basert på programvare som kjører på flere plattformer og på tvers av operativsystemer, for eksempel flash, Java, web runtime og open C.

Trolltechs grunnlegger og administrerende direktør Eirik Chamge-Eng tror oppkjøpet vil være positivt for Trolltech, de ansatte og selskapets arbeid for å bringe Trolltechs utviklingsrammeverk Qt framover.

Trolltechs Qt-teknologi har blitt benyttet i programvare som Skype, Google Earth og Adobe Photoshop Elements. (©NTB)

Personvernpolicy