Meny

Milliardsvindel i fransk bankgigant

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den franske bankgiganten Société Générale skal ha tapt nesten 40 milliarder kroner etter at en aksjemegler drev vill spekulasjon med bankens penger.

Société Générales administrerende direktør Daniel Bouton har tilbudt seg å gå av, men styret ønsker at han blir sittende. (Arkvifoto: Reuters/Benoit Tessier/SCANPIX).Société Générales administrerende direktør Daniel Bouton har tilbudt seg å gå av, men styret ønsker at han blir sittende. (Arkvifoto: Reuters/Benoit Tessier/SCANPIX).

Paris (NTB-AFP-Reuters): Mannen i 30-årene skal ha greid å omgå alle sikkerhetsrutiner og spekulerte bort flere milliarder på vegne av sin arbeidsgiver.

Dersom den interne svindelen blir bevist, vil den være det største bedrageriet i finansnæringens historie.

- Det handler om en enkelt mann som har vært intelligent nok til å unngå alle kontrollprosedyrer, opplyste bankens administrerende direktør Daniel Bouton da nyheten ble kjent torsdag.

Han ba samtidig aksjonærene om unnskyldning og tilbød seg å gå av. Men styret ønsker at toppsjefen blir sittende.

Tapsmeldingene sendte nye skjelvinger gjennom et fra før nervøst finansmarked. Men i en av bankens filialer i Paris så kundene ut til å ta det hele med stor ro.

- Det er jo slik bankene gjør, spiller med folks penger, sier en av kundene til nyhetsbyrået TT.

Rutinekontroll
Svindelen ble oppdaget i en rutinekontroll fredag. Noe var galt, og etter to dagers etterforskning kunne banken fastslå at en enkelt aksjemegler hadde handlet langt over sitt mandat.

I løpet av 2007 svindlet han bort et beløp tilsvarende 40 milliarder kroner.

Mekleren er nå suspendert og politianmeldt. Banksjefer med ansvar for å kontrollere de aktuelle transaksjonene har fått sparken.

Omlag 100 av bankens aksjonærer varsler rettssak og erstatningskrav. De anklager banken for blant annet bedrageri, misbruk av tillit og for å beskytte en kriminell.

Skjerper kontroll
Société Générale skal ha funnet feilene i kontrollrutinene og satt i verk umiddelbare tiltak for å tette smutthullene. Samtidig varsler den franske sentralbanken at den vil gjennomføre en selvstendig gransking av affæren.

Også Frankrikes finansminister Christine Lagarde har engasjert seg. Torsdag ba hun kontrollorganet for bankvesenet om å skjerpe kontrolltiltakene for å hindre en lignende skandale i framtiden.

Handelen med bankens aksjer ble stoppet etter at tapene ble kunngjort, men gjenopptatt etter noen timer. Da handelen ble avsluttet torsdag, hadde kursen sunket med 4,14 prosent.

I tillegg til tapene på grunn av milliardsvindelen må banken bokføre tap på nesten 2 milliarder euro på grunn av krisen rundt råtne boliglån i USA.

Redusert overskudd

På grunn av de store tapene falt bankens nettooverskudd for 2007 til mellom 600 og 800 millioner euro, 4,8 til 6,4 milliarder kroner. Året før var overskuddet nesten ti ganger så stort, nærmere 42 milliarder kroner.

Société Générale er et av de største selskapene for finanstjenester i Europa og opererer blant annet som investeringsbank. Den er Frankrikes nest største bank.

elskapet kunngjorde torsdag at det vil reise 5,5 milliarder euro, tilsvarende 44 milliarder kroner, i frisk kapital i løpet av de kommende ukene. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus