Juks med medisiner

<p> Illustrasjonsfoto: Scanpix.</p>
Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Europakommisjonen mistenker legemiddelbransjen for brudd på konkurransereglene, og har startet gransking av hele sektoren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommisjonen mistenker at konkurranseforholdene i det europeiske farmasimarkedet ikke er som det skal. De peker blant annet på at færre medisiner når markedet, og at medisiner ofte lanseres sent.

EU-kommisjonen har allerede gjort flere uanmeldte besøk hos en rekke legemiddelfirma, og det er første gangen EU tar for seg en hel bransje ut fra uanmeldte besøk.

- Årsaken til at foretas uanmeldte inspeksjoner, er at informasjonen kommisjonen trenger er av konfidensiell art. Dette er informasjon som selskapene normalt ikke vil gå ut med og som lett kan skjules eller ødelegges av dem. Derfor er det nødvendig å gjøre det slik, sier Konkurranseråd ved EU-delegasjonen i Brussel, Ann Kristin Hanssen til ABC Nyheter.

ABC Nyheter har ikke klart å bringe på det rene om noen norske selskaper har vært gjenstand for undersøkelse. Verken Helsetilsynet, Konkurransetilsynet eller Legemiddelverket i Norge har informasjon om at norske selskaper er involvert. Europakommisjonen ønsker ikke å si noe om saken til ABC Nyheter.

- Det er ikke offentlig hvilke firmaer det gjelder, men så vidt jeg vet så er ikke norske firmaer involvert, sier Hanssen.

Men Reuters skriver at aksjonen har vært rettet mot selskaper som Pfizer, GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Merck & Co Inc og Sanofi-Aventis.

Kommisjonen håper å bringe på det rene om det finnes ulovlige avtaler selskapene imellom, som er til hinder for fri konkurranse. De vil også undersøke om det finnes såkalte kunstige barrierer for å forhindre at nye produkter lanseres på markedet.

Personvernpolicy