– Et under at det ikke gikk menneskeliv

– Et under at det ikke gikk menneskeliv
– Et under at det ikke gikk menneskeliv

Brannsjef Helge Eidsnes i Bergen mener det er et under at ikke liv gikk tapt i brannen etter den voldsomme eksplosjonen på Sløvåg ved Sognefjorden torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix
Flere båter deltok i slukningsarbeidet etter at det torsdag brøt ut brann i et tankanlegg på et industriområde i Sløvåg i Gulen i Sogn og Fjordane. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX.

Bergen/Molde (NTB-Kjell Sletta/Kjell Herskedal): Flammesøylene var enorme, og sto 50-60 meter til værs. Brannvesenet i Bergen sendte alle tilgjengelige styrker til tankanlegget på Sløvåg i Gulen da alarmen gikk torsdag formiddag.

Samtidig ble de lokale brannstyrker sendt til eksplosjonsstedet og supplybåter fra Mongstad dro til Sløvåg. Det var også full utrykning med seks ambulanser og fire luftambulanser. Ingen ble alvorlig skadd i eksplosjonen, men en brannmann ble sendt til Haukeland for kontroll og ti brannfolk var til legesjekk etter å ha følt ubehag som følge av røyken fra oljetanken som eksploderte.

Eksplosjonen skjedde på et gunstig tidspunkt, når den først skulle skje.

Styreformann Trond Emblem i Vest Tank sier til NTB at ingen av de åtte arbeiderne som var inne på området oppholdt seg i umiddelbar nærhet til eksplosjonsstedet. Ifølge Emblem var de nærmeste 50-60 meter unna.

Selve tankanlegget skal ha blitt påført skader for minst 20 millioner kroner. Vannkanoner fra sjøen Brannsjef Helge Eidsnes sa på en pressekonferanse torsdag ettermiddag at innsatsen til supplybåter med vannkanoner var helt avgjørende for at brannen lot seg begrense så raskt.

– Det tar halvannen til to timer å komme til Sløvåg fra Bergen. Derfor var det et hell at supplybåter straks ble sendt fra Mongstad, sa brannsjefen.

Vet ikke hvorfor
Fungerende politimester i Bergen, Øyvind Tenold, ville torsdag ettermiddag ikke spekulere i hva årsaken til eksplosjonen kan være. Politiet skal nå etterforske det som skjedde.

– Det vi vet, er at det var to tanker, hver på 4.000 – 5.000 kubikkmeter, som eksploderte. I den ene var det 14 kubikkmeter saltsyre samt mye vann, i den andre oljerester fra tankbåter, opplyste Tenold.

På området er det i alt 14 tanker, og det var fare for at brannen kunne føre til flere eksplosjoner. Ikke minst ved hjelp av supplybåtene lyktes det å begrense brannen.

Torsdag kveld var det fortsatt frykt for at det kunne spre seg forurensing fra en tredje tank som inneholder boreslam.

Evakuerte
Folk på området og beboere i nærheten ble evakuert, men beboerne skulle få flytte tilbake på kvelden.

Fylkeslege Helga Arianson i Hordaland sier at gassene som ble utviklet i brannen lukter vondt og kan virke irriterende på øyne og luftveier, spesielt for allergikere. Men de er ikke farlige, sier fylkeslegen.

Ved 16-tiden torsdag ettermiddag blusset brannen opp igjen, men den ble brakt under kontroll i løpet av et par timer.

Norges største

Vest Tank sin Waste og Tank Terminal i Sløvåg ligger vis-à-vis Mongstadterminalen.

Den er Norges største frie terminal med 14 tanker og en lagringskapasitet på væske- og petroleumsprodukter på 115.000 kubikkmeter. Anlegget tar imot boreslam og borekaks, samt olje blandet med vann for rensing.

Likedan er det mottak og renseanlegg for annet farlig avfall fra skip og offshore.

Personvernpolicy