Åpen for alle - alltid

Strømprisen fortsetter å falle

Strømprisen fortsetter å falle
Strømprisen fortsetter å falle
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidlig snøsmelting og liten etterspørsel har ført til nytt fall i strømprisen i Norge. Sjekk hvor du får billigst strøm under.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
foto: Scanpix

Den siste uka har børsprisen på strøm variert mellom 14 og 17 øre/kWh, og for en strømkunde med spotkontrakt ligger prisen litt over 20 øre/kWh, inkludert påslag, melder NTB.

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) var det et tilsig til kraftsystemet på 4,5 TWh den siste uka (uke 17) - det høyeste tilsiget som noen gang er målt for tilsvarende uke.

Hittil i år har tilsiget til vannmagasinene vært 70 prosent høyere enn normalt.
Samtidig er været mildt og snøreservene i fjellet store. Dette til sammen sender strømprisene nedover fra et allerede lavt nivå.

Til tross for økende krafteksport til Tyskland den siste uka, økte vannbeholdningen i norske vannmagasiner med 2,7 prosentpoeng. Beholdningen er nå 38,5 prosent av kapasiteten, og det er godt over normalen for årstiden.

Prisen på en standard variabel strømkontrakt er nå i gjennomsnitt 27,1 øre/kWh. Det er en nedgang på 0,7 øre.

De 15 rimeligste leverandørene leverer strømmen for 25,5 øre/kWh i gjennomsnitt. Det gir også en nedgang på 0,7 øre/kWh.

En markedspriskontrakt (spot) med et påslag på 1,9 øre/kWh ville i uka som gikk gitt en sluttbrukerpris på 23,5 øre, som er en nedgang på 0,6 øre.

Gjennomsnittsprisen for ett års fastpriskontrakter er for tiden 38,9 øre/kWh, og for treårs fastpriskontrakter 45,6 øre/kWh.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk Konkurransetilsynets side for å finne den billigste strømleverandøren for å dekke dine behov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lurer du på hvilken strømtype du skal velge? Privatøkonomi-ekspert og tidligere Dine Penger-redaktør Rune Pedersen anbefaler deg å gå for spotpris av de to flytende alternativene.

- Du skal aldri velge den standard variable kontrakten. Velg spot i steden. Det er billigere over tid, skriver han.

Men de aller fleste velger standard variabel, og taper på det. I snitt har spotpris lagt 3,07 øre/kWh under standard variabel fra 1998 til og med 2006.

- Generelt sett anbefaler vi ikke å binde strømprisen, for på sikt vil spotpris være billigere. Men ønsker man forutsigbarhet er det klart at dette kan være en smart tid å inngå en fastprisavtale. Fastprisen ligger langt lavere nå enn for eksempel i høst. Men det er svært vanskelig å spå om fremtidens strømpriser, der varierer veldig, skriver Pedersen.