Strømprisen fortsetter å falle

Strømprisen fortsetter å falle
Strømprisen fortsetter å falle

Tidlig snøsmelting og liten etterspørsel har ført til nytt fall i strømprisen i Norge. Sjekk hvor du får billigst strøm under.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

foto: Scanpix

Den siste uka har børsprisen på strøm variert mellom 14 og 17 øre/kWh, og for en strømkunde med spotkontrakt ligger prisen litt over 20 øre/kWh, inkludert påslag, melder NTB.

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) var det et tilsig til kraftsystemet på 4,5 TWh den siste uka (uke 17) - det høyeste tilsiget som noen gang er målt for tilsvarende uke.

Hittil i år har tilsiget til vannmagasinene vært 70 prosent høyere enn normalt.
Samtidig er været mildt og snøreservene i fjellet store. Dette til sammen sender strømprisene nedover fra et allerede lavt nivå.

Til tross for økende krafteksport til Tyskland den siste uka, økte vannbeholdningen i norske vannmagasiner med 2,7 prosentpoeng. Beholdningen er nå 38,5 prosent av kapasiteten, og det er godt over normalen for årstiden.

Prisen på en standard variabel strømkontrakt er nå i gjennomsnitt 27,1 øre/kWh. Det er en nedgang på 0,7 øre.

De 15 rimeligste leverandørene leverer strømmen for 25,5 øre/kWh i gjennomsnitt. Det gir også en nedgang på 0,7 øre/kWh.

En markedspriskontrakt (spot) med et påslag på 1,9 øre/kWh ville i uka som gikk gitt en sluttbrukerpris på 23,5 øre, som er en nedgang på 0,6 øre.

Gjennomsnittsprisen for ett års fastpriskontrakter er for tiden 38,9 øre/kWh, og for treårs fastpriskontrakter 45,6 øre/kWh.

Sjekk Konkurransetilsynets side for å finne den billigste strømleverandøren for å dekke dine behov.

Lurer du på hvilken strømtype du skal velge? Privatøkonomi-ekspert og tidligere Dine Penger-redaktør Rune Pedersen anbefaler deg å gå for spotpris av de to flytende alternativene.

- Du skal aldri velge den standard variable kontrakten. Velg spot i steden. Det er billigere over tid, skriver han.

Men de aller fleste velger standard variabel, og taper på det. I snitt har spotpris lagt 3,07 øre/kWh under standard variabel fra 1998 til og med 2006.

- Generelt sett anbefaler vi ikke å binde strømprisen, for på sikt vil spotpris være billigere. Men ønsker man forutsigbarhet er det klart at dette kan være en smart tid å inngå en fastprisavtale. Fastprisen ligger langt lavere nå enn for eksempel i høst. Men det er svært vanskelig å spå om fremtidens strømpriser, der varierer veldig, skriver Pedersen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus