Blir syke av nattevakter

Sykehusansatte jobber døgnet rundt for å gjøre andre friske. Det øker risikoen for at de selv skal bli syke eller dø for tidlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gjennomgang av internasjonal forskning på feltet viser at skiftarbeid og lange vakter kan koste deg helsa. Nattarbeidere har 50 prosent høyere risiko for brystkreft enn dagarbeider.

Skiftarbeidere har 50 prosent høyere risiko for hjerte- og karsykdom enn arbeidstakere som kun jobber dagtid og kvinner i fertil alder har økt risiko for abort, for tidlig fødsel og lav fødselsvekt.
- Det er ingen tvil om at skiftarbeid påvirker helsa. Risikoen for egen sykdom blir spesielt høy dersom vaktbelastningen og arbeidspresset er stort, slik den norske undersøkelsen om legers arbeidstid viser, sier anestesilege og president i Den finske legeforening, Olli Meretoja til Aftenposten.
- Beregninger i Finland viser at nattarbeid forårsaker 100 tilfeller av brystkreft årlig, og rundt 250 tilfeller av hjertedød, sier Meretoja.
Finland har rundt fem millioner innbyggere, i Norge er vi noe over 4,5 millioner.
- Det gjør at det er all grunn til å anta at det samme gjelder i Norge, men kanskje noe færre tilfeller, sier Meretoja. (©NTB)


Personvernpolicy