Mange nordmenn rammes av SAS-streiken

Rundt 1000 nordmenn ble rammet av streiken blant de kabinansatte i SAS Danmark onsdag. Også torsdag er en rekke avganger fra Norge til København kansellert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Øyvind Lie, NTB)
Norwegian derimot har smekkfulle fly fram til lørdag.

SAS innstilte onsdag alle sine avganger til og fra Kastrup i København på grunn av streik blant de kabinansatte i SAS Danmark. SAS Braathens hadde onsdag sitt fulle hyre med å booke om passasjerene fra Norge som skulle reise enten via eller til København.

Til sammen ble 19 av de 21 avgangene som onsdag skulle gått fra Norge til København, ble kansellert, opplyser informasjonssjef Thomas Midteide i SAS Braathens til NTB. Alle avgangene flys av SAS Danmark.

Nye kanselleringer
Åtte av avgangene skulle gått fra Oslo og resten fra Stavanger, Bergen og Kristiansand. Det var i løpet av dagen kun to fly som kom seg av gårde, ett fra Oslo og ett fra Kristiansand.

Torsdag blir det ifølge nettsidene til SAS minst sju nye kanselleringer fra Norge til den danske hovedstaden.

Midteide anslår at rundt 1.000 passasjerer skulle vært med på de 19 avgangene. Passasjerer som skulle videre til andre steder enn København, ble booket om via for eksempel Frankfurt og London, mens mange av dem som bare skulle til København, avbestilte reisen og fikk pengene igjen, sier Midteide.

Travelt for Norwegian
Problemene til SAS Danmark førte til stor pågang for Norwegian, som har seks avganger daglig til København sammen med Sterling.

- Vi har helt fulle fly fram til og med lørdag, og det ble raskt utsolgt, sier Norwegians informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen til NTB.

Hun avviser at konkurrentens problemer er bra for Norwegian.

- Streik er aldri bra. Luftfarten generelt lider når det streikes. Omdømmet vårt svekkes, sier hun.

Sterlings billetter til København onsdag ble også utsolgt, men de hadde ledige billetter fra torsdag morgen.

Kaos på Kastrup
På Kastrup hersket det kaotiske tilstander med lange køer, og passasjerer med billett ble oppfordret til å holde seg unna flyplassen.

Sprengt hotellkapasitet gjorde at nærmere 500 reisende måtte tilbringe natt til onsdag på flyplassen, der de ble utstyrt med puter og tepper i avgangshallen. Rundt 150 flyavganger ble kansellert, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Avlysningene i dag berører mellom 15.000 og 20.000 mennesker. Og alt nå ser vi at det kommer til å bli forsinkelser torsdag, opplyser kommunikasjonsdirektør Anne Bove-Nielsen til nyhetsbyrået Ritzau.

Ulovlig streik
Etter et møte med partene onsdag, kalte den danske arbeidsretten streiken avtalestridig og krevde at de kabinansatte skulle gå tilbake på jobb. Men formann i de kabinansattes fagforening CAU, Verner Lundtoft, sier til Ritzau at de streikende ikke begynner å jobbe igjen før de har fått i stand en avtale med ledelsen som de kan være fornøyd med.

Talsmann for SAS Danmark Jens Langergaard sier det er uaktuelt å innlede samtaler mens den ulovlige aksjonen pågår, og sier partene sannsynligvis vil møtes i retten torsdag.

Lundtoft sier de kabinansatte protesterer mot et ekstremt dårlig arbeidsmiljø. De ønsker mer innflytelse over når de får ta ut ferier og mener de får for lite fri mellom flygingene. Enkelte ansatte har bare ti frihelger i løpet av året. (©NTB)

Personvernpolicy